От х:

Днес в x:

Майките отмениха бабите в Христовата вяра

Отец Златко дава причастие на малка християнка

Ренесанс на христовата вяра преживя Хасково в навечерието на великия празник Възнесение господне. Майки и татковци поведоха невръстните си отрочета към параклиса на Ямача, където вкупом се помолиха за Спасителя и неговите следовници. Утре е светлия християнски празник „Възнесение Господне”, който се счита за край на земния път на Исус Христос. След възкресението си Синът Божи 40 дни шества между хората, за да им разказва за Божието Царство, а после се възнася при своя Отец. Сложната и неинтересна материя досега бе запазен терен за бабите, но тази вечер на Ямача в Хасково в ролята бяха влезли майките. За децата това си остана игра, но от онези, които се помнят за цял живот.

Причастие на миряните раздадоха хасковските свещеници отец Златко и отец Никола. По традиция на вярващите се раздаде осветен фасул. На самия празник утре ще има литийно шествие от храма „Архангел Михаил” до параклиса на Ямача.

Утрешният празник се нарича още и Спасовден, дума, която етимологически произхожда от Спасение. Българският творчески гений е заквасил сухия черковен празник с еротична мая. Според апокрифна народна приказка, на този ден мома с голяма кукуля /сещайте се/ си намерила мъж с голям „курец”/не е трудно, нали?/, за щастие на своя баща. Горкият татко бил заплашен от щерката, че ако не намери надарен юнак, момата ще се обеси на косъм от своята кукуля. Оттогава празникът е нарицателен за някакво внезапно и хубаво събитие, което ни сполетява изневиделица. За жените специално това е нощта срещу Спасовден. Тогава всички омъжени, но недобили още деца, трябва да легнат на полето и да се отдадат на всеки, който ги пожелае. Оттогава и култовия „Те ти булка Спасовден”.

За да не бъде късметът само за жените, утрешният Спасовден е професионален празник за хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Поне на теория утре трябва на една празнична маса да се съберат кмета Георги Иванов и „политическият” му приятел Иван Стаматов/ и двамата са и строители, и хотелиери/. В чест на подобни чудеса във Франция утрешния празник е официален почивен ден.

Г.Христов

Празникът е един от най-тачения в християнската вяра
В Хасково се чества пред параклиса "Възнесение Господне"

4 поколения християни се стекоха на параклиса

По традиция се раздаде осветен фасул
Майки поведоха децата си на Ямача
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини