От х:

Днес в x:

„Левски“ на път да загуби гимназията и да стане ОУ. РИО: Не е на дневен ред

"Левски" може да загуби "С" в абревиатурата си


СОУ „Васил Левски“ няма да бъде трансформирано в ОУ. Този въпрос не стои на дневен ред за следващата учебна година. Така отговори началникът на образователния инспекторат Мариела Златева на опасенията сред педагогическия състав на едно от най-старите хасковски школа. В училището усилено се говори, че нулевия прием след 8-ми клас за тази година, ще бъде последван от друг, а крайната цел е до неотдавна считаното за елитно училище да стане само прогимназия. Слуховете за това за нажежили до крайност отношенията в педагогическия колектив на “В. Левски“, научи Haskov.net. Белег за високия градус на напрежението е и отворено писмо, изпратено до редакцията в навечерието на празника на българската писменост и култура 24 май. В него в прав текст се обвинява скорошно назначената директорка Атанаска Петкова, че е „просто едно подставено лице, което има за цел да унищожи училището“. Твърди се, че нулевият прием за 9-ти клас е административно спуснат от РИО – Хасково: „Защо никой официално не обяви как инспектората – РИО Хасково забрани на СОУ „Васил Левски” приема в девети клас?“

От съдържанието на писмото става ясно, че то е дело на вътрешни хора. В него обаче доминират личностните нападки, неподкрепени с факти и доказателства и най-важното – зад обвиненията няма имена, което превръща документа в негоден за цялостно публикуване. Поднесените цитати обаче са споделени пред Haskovo.net от педагози в школото, и отразяват битуващото мнение сред колектива. И по-лошо - сред все по-голяма част от родителите на учениците в СОУ-то.

В търсене на истината Haskovo.net пожела да изясни каква е ситуацията и какви са възможните сценарии за бъдещето на „Васил Левски“. „Абсурд е административно да го трансформираме в ОУ. Къде ще отидат децата които са в 10-ти, а и в 11 клас. Не можем да ги прехвърлим в професионални или профилирани гимназии“ категорична е Златева. Единственото друго СОУ в града е „Паисий Хилендарски“.

Златева обаче не отрече, че „Левски“ има проблеми, от които зависи бъдещето му. „Не може една година да имат паралелка /нов прием б.а./, друга да нямат. Не могат да кандидатстват за паралелка с биология, този профил от години е наложен в ПМГ. Преди да им обявя нулев прием, те имаха нулеви години и без някой да им го обявява“, решително заяви Златева. Според нея тенденцията е да се поставя акцент върху професионалното образование. МОН изисквал повече такива паралелки. „Тази година, може би за последно, се преборих за 21 профилирани срещу 19 професионални паралелки. Който иска допълнителна паралелка, трябва да защити искането си с резултати“, допълни тя. Златева е категорична, че за следващата година пуска САМО ЕДНА общообразователна паралелка за Хасково. Който я направи - направи, ако не може - нулев прием. А след няколко години на нулеви приеми? „Не знам зависи от тях. Ако продължават така, сами ще си станат Основно училище“, сви рамене просветната шефка.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини