От х:

Днес в x:

Съдът казва до месец законни ли са таксите за забавачка

Съдебният състав ще трябва да се произнесе до месец

Дали са законосъобразни таксите за детски градини, ще трябва да реши Хасковският административен съд до месец. Това стана ясно днес на заседанието, което завърши с пледоарии на двете страни в процеса – адвокат Ростислава Жекова и Иван Иванов, който е и председател на Общински съвет Хасково (ОбС).

Жекова пледира за отмяна на решението на ОбС, с което се прие увеличаване на диференцираната такса от 10 на 30 лв., а променливата – 20 лв., според броя на посещенията. Тя допълни, че ще представи защитната си теза в писмен вид. Иванов пък помоли магистратите да оставят без уважение жалбата на колежката му като неоснователна. В съдебната зала той допълни, че е налице аргументация в докладна записката, с която се прие въпросното увеличение за таксите за забавачка. Също така вметна, че преди да бъдат гласувани, докладните минават за обсъждане в комисия и заяви, че също ще се мотивира писмено, след като се запознае със защитната теза на Жекова.

Малко по-рано бе приета съдебно-счетоводната експертиза, изготвена от вещото лице Елмон Дайлерян. Заключението е в 33 страници и обхваща разходите за периода от 2006 до 2013 г. Вещото лице обясни, че средната месечната издръжка за дете през 2012 г. е била 65 лв., а с храната набъбва на 118. За миналата година тя се е повишила на 85 за дете, а с храната на 145. Според Дайлерян това повишение се дължи на няколко фактора - спад на посещаемостта на децата, облекчението за социално слаби и други привилегии за родителите, увеличение на цената на храната и други. Освен това в посочените данни не били включени капиталовите разходи за дълготрайни материални и нематериални активи, които се поемали от общината.

Експертизата посочва, че не може по категоричен начин да се установи дали изнесените данни в докладната записка са коректни, понеже няма информация от кои седем детски заведения е направена извадката в нея, както и какви деца обхваща, понеже данните са с усреднени стойности.

Решението на съда ще стане ясно до месец.

Анета Кутелова

 

Адвокатите Иван Иванов и Ростислава Жекова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини