От х:

Днес в x:

Трус люшна Хасково и в неделя

Не без сътресения мина и неделния изборен ден ден в Хасковско. И то не политически, а земни.

След силния трус с епицентър Егейско море в събота, който буквално паникьоса населението в пограничния регион, половин час след 14 часа и днес беше регистрирано ново заметресение.  То отново е с епицентър Егейско море. Регистрирано е около Анадолския разлом между о.Самотраки, Гърция и района на Гьокчеада, Чанаккале и Одрин, Западна Турция. Неделният трус  е  магнитуд 4,6 по данни на Европейския средиземноморски сеизмилогичен център.

В България е усетено в района на Хасково, Харманли и Свиленград, но само по високите етажи на блоковете. Според сеизмолозите от региона то е усетено със сила около 3 от 12- степенната скалата на  Медведев-Шпонхойер-Карник.

Скалата се отчита върху  критериите за усещанията на хората при труса, въздействието върху сградите и остатъчни деформации в земната основа.

По тази скала 1-ва, 2-ра и 3-та степени отговарят на незабележими за човека разтърсвания на повърхността.

Земетресенията от 4-та и 5-та степен, каквото беше това в събота  в пограничните райони, са характерни с това, че  се усещат от всички хора. При тях се разлюляват предмети и е възможно дори преместването на мебели , характерно е и напукване на стените на сградите.

Намя данни за разрушения от днешния трус на територията на България.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини