От х:

Днес в x:

Пловдивчанин: Тракиец гъмжи от риба, местните рибари не ги бива

Минко Ангелов от Пловдив е доволен от "Тракиец", напук на местните рибари, които не са

Хасковските язовири и най-вече Тракиец гъмжат от риба. Никой няма от какво да се оплаква, заяви категорично пловдивчанинът Минко Ангелов, разпънал такъми в уситето на Тракиец или така нареченото място „край баластерната”.
Той бе от стотиците прекавращи изборния уикенд в риболов по водоемите в областта. За зажаднелите за емоции с пръчката рибари, падналата в събота забрана за риболо бе като манна небесна. В сравнение с някакви си там избори.

При „устието” имаше десетки от Хасково, Пловдив, София и Стара Загора. Някои не ловяха, а предпочитаха да тренират кану-каяук. Други просто си правеха пикник. Най-рано пикниците започнали край яз. Ивайловград, където заради разрешената по-отрано бяла риба имало биваци още от средата на седмицата.

На минко Ангелов не му се биело толкова път, още повече, че „Тракиец” и май има защо. „Хванах 200 от сутринта, ама си ги пуснах” похвали се той към 11.30 часа. Скептицизмът спрямо пословичните рибарски лакардии обаче се изпари за 10-на минути, след като на трите въдици клъвнаха 5 каракуди с идеална за тигана форма. Минко си ги пусна. „Тук съм за спорта, рибата я ям само ако е грухтяла преди това” пошегува младия мъж, докато продължаваше да притичва между пръчките. В един момент клъвнаха едновременно три рибока и репортерите трябваше да помагат за измъкването им. Впоследствие и те бяха пуснати по живо по здраво, което изтръгна страдалческо сумтене съседно стоящите каръци. Повечето даже не бяха „намокрили живарника”.

Запознахме Минко с оплакванията на местните рибари, че „Тракиец” е опоскан от бракониери. Този „плач” се стори смешен на пловдивчанина. „Лъжат! Или не ги бива. То не е само да метнеш пръчката, а и как го правиш” обясни той, а после разкри че ловял с „перо” и „фидер”, каквото и да значи това. А също и с пръчки, всяка от която струва колкото много сносен автомобил втора ръка, а с допълнителните такъми може и стигне цената на нов, дообясни с усмивка Минко, докато смукваше разхлаждаща глътка от кенче полубезалкохолен западен буламач, с мирис на бира. Човекът беше с кола и предвид предстоящото завръщане към Тепетата и щъкащата по изборите полиция, предпазливостта му бе съвсем оправдана. Повечето от рибарите от Хасково обаче не бързаха, щели да тръгнат когато се позахлади. Въпроса няма ли да гласуват потъна в жуженето на макарите.

По съвсем бегли изчисления, няколко хиляди рибари от областта окупираха язовирите и река Марица в уикенда на 24-ти и 25-ти май. Значителен брой хора пък се възползваха от хубавото време за да обработват земеделските си площи. Евровотът май не бе на дневен ред при тях.

Г.Христов

За 10 минути закова 4-5 каракуди
При устието имало много риба
До обяд е хващаха главно пловдивчаните
После и други "намокриха живарниците"
Имаше и такива, които бяха в очакване
..а някои решиха да отидат до рибата, вместо да я чакат тя да дойде при тях
Част от дошлите предпочитаха да се занимават с лодка, вместо въдица
Въдицата не прави рибарите, само разликата между тях

Стотици рибари предпочитаха да замятат вместо да гласуват

Истинските рибари пускат улова си обратно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини