От х:

Днес в x:

Бай Марчо от Конуш: Без участие във войната нямаше да има България

Недялко Добрев привества местните

„Според моя дядо Еленко Иванов, ако нашата армия не е участвала във Втората световна война, може би ние щяхме да сме на подсъдимата скамейка на победените страни.“ Това каза Марчо Запрянов от село Конуш при честването на Деня на Европа и годишнина от победата над фашизма. Дядото на 82-годишния бай Марчо, както го наричат близките, Еленко Иванов, е участник във войната. Заедно с него от Конуш заминават общо 95 човека, 4-ма от които са загинали.

„Първоначално ние сме били на страната на фашистка Германия, а след това се прехвърляме в другия лагер – на Съветския съюз, Съединените щати, Англия и Франция. Въпреки че сме дали около 30 000 жертви и са осакатени много повече, но България все пак се запази. Иначе имаше вероятност да изчезне от картата на Балканския полуостров. Можеше да бъде разделена между нашите съседи, защото такива апетити и сега има“, сподели още потомъкът на фронтовака.

Бай Марчо Запрянов

Днес пред паметника на загиналите участници във Втората световна война в Конуш бяха положени венци и цветя. Сред присъстващите бе кметът на селото Младен Марчев и потомци на загиналите воини. Приветствено слово отправи председателят на Дружеството на потомците на участниците от войните Недялко Добрев. По-късно множеството изгледа филм за Втората световна война.

„Нашите хора, които са участвали във Втората световна война са от Тракия и Македония. Корпусът е бил преустроен в Първа българска армия. Тогава около 360 000 човека са заминали да участват в заключителната фаза на войната. Корпусът тръгва да освобождава Югославия, Македония, Черна гора, Босна, Херцеговина, през Белград. В тази война геройски загива Димитър Янков, чийто паметник се намира в двора на училището в Конуш. Той е убит на 31 март 1945 г. Той е и патрон на местното дружество на потомците.

В село Конуш има общо 9 паметника на воинската слава. Дружеството на запасните офицери възнамерява да направи още един.

Анета Кутелова

Минута мълчание

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини