От х:

Днес в x:

Метамфетаминът доказано предизвиква агресия

Кристали на метамфетамин синтезира за пръв път през 1919 Акира Огата. При приемане дава рязък прилив на сили, еуфория, непрекъснат поток мисли, бързо заменящи се една с друга, пълно отсъствие на апетит. След прием е характерен дълъг сън.  След по-дълга употреба, особено венозно, оказва непреодолима зависимост. 90 % от приемащите го наркомани получават силни психически разстройства (слабоумие, параноидни явления, двигателни разстройства и др.)

Използван често като стимулант по време на Втората световна война, сега се явява уличен наркотик (много елементарен за производство), често се продава като екстази в увесилителни заведения. Метамфетамин може да се намери и във вашия дом. В лакочистителите, в басейна, в батериите и в душовите тръби. (wikipedia.org)

Учени за първи път откриха пряка връзка между използването на дрогата "айс" и склонността към насилие. Рискът от агресия при пристрастените е шест пъти по-голям след употреба на дрогата.

Ръководителят на изследването д-р Ребека Маккийтин и нейните колеги проследили 278 зависими от метамфетамин, известен като "айс". Те установили, че само 10 на сто от пристрастените са били склонни към насилие, преди са започнат да употребяват дрогата.  Сред употрябявалите редовно "айс" 60% показали агресия.

"Открихме, че метамmфетаминът значително увеличава риска от насилие", казва тя. "Ясно е, че този риск допълва съществуваща преди тенденция към насилие."

"Използването на "айс" променя в мозъка химикалите, които отговарят за контрола на емоции като агресията."

Проучването идва след като в Австралия бе публикуван в края на април доклад на Комисията престъпност, според който броят на конфискациите на "айс" се е увеличил тройно за една година.

Около 97 000 австралийци са зависими от стимуланти като "айс".

Д-р Маккийтин казва, че агресивното поведение сред потребителите на метамфетамин е било добре известно, но досега не е било ясно дали агресията е поради употребата на "айс" или пристрастените са били предразположени към насилие отпреди.

Тя казва, че рискът от агресивно поведение намалява, когато хората спрат да използват метамфетамин. В момента обаче няма ефективно лечение на зависимостта от  него.

Д-р Маккийтин е от Центъра за изследвания на дълголетието, здравето и благоденствието. Данните са събрани от Университета на Нов Южен Уелс и Университета на Куинсланд.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини