От х:

Днес в x:

Откриха древен гигантски кратер от метеорит

Цветната скала показва метри пог морското равнище. Credit: Alberta Geographic Survey/University of Alberta

Канадски геолози откриха древна пръстеновидна структура в южната част на Албърта. Осемкилометровият кратер, според изследователите е от удар на метеорит. Експлозията при това е била достатъчно силна, за да изпепели днешен Калгари (на 200 км северозападно) и да пшредизвика разрушения в Едмонтън (на 500 км). Учени от "Геоложки Проучвания" и от Университета на Алберта са публикували резюме в phys.org  

През последните 70 милиона години времето и ледниците са погребали и ерозирали голяма част от доказателствата. Днес е невъзможно да се каже с пълна сигурност, че пръстеновидната структура е от удар на метеорит. Но това категорично показват сеизмичните и геоложките доказателства, казва проф. Шмит, съавтор на нова книга за откритието. Трудно е обаче да се датира точно сблъсъкът. 

Шмит казва, че при образуването му кратерът вероятно е бил дълбок 1.6-2.4 километра.

"Въздействие от такъв мащаб би убило всичко живо на доста голямо разстояние", казва Уей Си, който е участвал в изчисленията. "Нещо с такъв мащаб би изхвърлило тонове парчета в атмосферата, потенциално би имало глобални последствия и те биха съществували в продължение на десетилетия".

Мястото за първи път е открито през 2009 г. от геолога Пол Гломбик, който по това време изработвал геоложка карта на района. Той ползвал съществуващите геофизични данни от добива на нефт и газ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини