От х:

Днес в x:

Две черни дупки се бият за звезда

Учени от германския институт „Макс Планк” са открили две свръхмасивни черни дупки, чието поведение поразително приличало на действията на две девойки, които се борят за любовта на един младеж или дори две същества от женски пол, за които най-добрият музей е молът по време на сезонна разпродажба – първо се стигнало до бой, а след това обектът на „чувства” бил разкъсан на парчета. Обектът е бил открит от орбиталния рентгенов телескоп XMM-Newton по време на сканиране на космическото пространство.

Черните дупки, които поглъщат всичко, което се доближи до тях на опасно разстояние, са много трудни за откриване от астрономите, обикновено това е случайно – те са невидими и специалистите ги забелязват, когато в обективите на телескопите попадат моменти на всмукване на някакви обекти. Звездата била разкъсана заради мощно гравитационно притегляне, а парчетата били засмукани от двете дупки.

Германските радиоастрономи отбелязват, че това събитие се е случило още през 2010 г., а самите черни дупки, както и изчезналата звезда, са се намирали на 2 милиарда светлинни години от Земята.

Съперничеството на две черни дупки за определен обект е много рядко явление за астрономите – много по-често те успяват да уловят как се разкъсват газови или прашни облаци, но при това газът се нагрява и излъчването му се вижда от телескопите. Разкъсването на звездата обаче се е случило незабелязано и е било видяно само защото учените случайно са насочили телескопите си към центъра на далечната галактика. Независимо от това откритието е важно за науката – според астрономите черни дупки има в центъра на всяка галактика, включително и в средата на Млечния път.

Двете черни дупки, открити в далечната галактика SDSS J120136.02+300305.5, са свидетелство за това, че тя се е образувала в резултат на сблъсък на две вселени. Изучаването на поведението на черните дупки може да помогне на учените да предсказват действията на онази, която се намира близо до нашата планета. На теория тази черна дупка представлява опасност за човечеството – тя може да засмуче Земята или сериозно да промени силата на притеглянето.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини