От х:

Днес в x:

Решено: По 3 лв. от държавата за кило „Басми”

Министърът на земеделието и храните издаде заповед, с която се определят националните доплащания за тютюн за 2013 г. по сортови групи. Те са за премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн. Производителите на „зеленото злато“ от сортова група „Басми” със референтни количества до 2 т. ще получат от държавата допълнително по 3,00 лв./кг. Стопаните с произведен над този тонаж ще получат по 2,04 лв. за килограм.

Националното доплащане за производителите на тютюн от сортова група „Каба Кулак” ще е 1,60 лв./кг, а за тютюните от група „Бърлей”- по 1,17 лв./кг.

За премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн, произведено от сортова група „Виржиния” държавата ще доплати на килограм по 0,93 лв.

Както се казва, недоволни винаги ще има, но предвид отпуснатия държавен бюджет, разпределението по националните доплащания за сортовите групи е възможно най-справедливото“, коментира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010 Асен Кичуков. По думите му производителите с под 2 т. тютюн са основно в Кърджалийско, Гоце Делчевско и Смолянско. Това са хора за, които тютюна е единственият източник на доходи през годината. Гледат по 1-2 декара и произвеждат количества от около 500 до 2 000 кг. Така с разпределянето на лъвския пай от доплащанията за тях ще има и социален ефект, смята още зам.-шефът на браншовата организация.

Той посочи, че през 2009 г. е имало бум на тютюнопроизводството у нас. За сравнение то е било с около 20 000 т. повече в сравнение с предходните 2-3 години.

Последната реколта от 2013 година обаче отново е паднала до нива от около 27-28 000 тона.

Данните навяват на мисълта, че през 2009 година много от изписаните като производство тонове тютюн са просто на хартия, а не реални“

коментира още Кичуков. За огромната разлика от Асоциацията са обърнали внимание на експертите от Земеделското министерство.

Кичуков припомни и за обещанието на министърът на земеделието проф. Димитър Греков в началото на април, че изкупната кампания на тютюна през 2014 г. ще е съпътствана със законови промени.Целта на тези промени е да бъдат сведени до минимум диспропорциите при производство и търговия на суровината, предназначена за акцизни стоки.

Кичуков се надява и, че със събирането на данни за производителите на тютюн в единен регистър, което стартира миналата седмица, най-после ще има яснота за хода на бъдещите изкупни кампании. По този начин финансовите инструменти ще бъдат насочени за подкрепа към най-уязвимите групи производители в сектора от селското стопанство. Предвижда се да бъдат възобновени функциите на т.нар. държавни експерти по тютюна, които на практика да вземат независимо участие в процеса на окачествяване на суровия тютюн.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини