От х:

Днес в x:

Хасково : Учители много, по английски – кът

Младите учители не влизат в системата, тези по английски пък съвсем

Учителите в Хасковско са достатъчно много. Има по десетки желаещи за едно учителско място. Това отговориха от РИО Хасково по повод предупреждението на синдикатите в образованието за повсеместен дефицит на преподаватели, особено млади, в страната. Според шефа на местната просвета Мариела Златева Хасково е изключение от системата. „Миналата година имаше свободно място в Узунджово, при това за възпитател, и се явиха 63-ма педагози“, даде пример тя.

Оказа се обаче, че не всичко е цветя и рози. Липси на квалифицирани кадри все пак има в някои дисциплини, като най-кът са учителите по английски. Липсата лъсва на фона на опитите на повечето училища да сформират паралелки със засилено изучаване на западен език. От тях интерес има най-вече за английския, в което нагледно се убеждават всяка година от димитровградската Езикова „Иван Богоров“. Там редовно пробват класове с немски, но оцеляват само тези с езика на Шекспир. Опити за по-атрактивни специалности, чрез английски, правят и професионалните гимназии, но кадрите не стигат. Според синдикат на „Подкрепа“ една от причините е, че учителската професия не е атрактивна за младите хора. Те трябва да изберат работа с доказано най-висок стрес и заплата под 500 лв/ за младши учител/, докато извън образователната система заработват в пъти повече и без нерви, анализират от синдиката. Старите кадри пък постепенно излизат от образованието. Другата липса на регионалната просвета е за учители по информационни технологии, но тя не е толкова остра, коментират от РИО. Дефицитите на Хасково са същите и за Пловдив, Благоевград, Разград и още 9 града в България. В София пък най-много се търсят учители по БЕЛ и начални учители, докато в Плевен са закъсали за преподаватели по математика, физика, химия и биология, съобщават още от „Подкрепа“.

Според синдикалистите нуждата от квалифицирани учители ще се увеличава през годините. Начинът да се избегне тази тенденция, която би минирала бъдещето на родното образование, според синдикалистите е увеличаване на процента от БВП /Брутен вътрешен продукт/ за образование на 6 % , изравняване на заплатата на младите учители със средната за страната и разбира се прекатегоризацията на учителския труд от трета във втора категория.

Г.Христов

Иначе учители в Хасковско има в изобилие
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини