От х:

Днес в x:

Пломби на границата за тировете с хранителни стоки

Тировете, превозващи вносни рискови за фискалния контрол стоки, ще бъдат пломбирани от Националната агенция по приходите от 1 април още на границата.

Списъкът със стоките е разписан със заповед на финансовия министър Петър Чобанов. Сред продуктите, изброени в него, са както месото, захарта и брашното, така и плодове, и зеленчуци-ябълки, лук, чушки и картофи.

Пилотно пломбирането тръгна още преди седмица на пункта към Гърция при ГКПП „Капитан Петко войвода“, като се „затваряха“ само камиони, превозващи месо и захар.

Пломбите, сложени на България се свалят едва на последния адрес на доставката. Както пломбирането, така и разтоварването ще става в присъствието на данъчни служители от мобилните групи.

Звеното за фискален контрол работи от началото на годината. Задачата му е да проверява камионите с тонаж над 3 тона и половина, които внасят, изнасят или превозват във вътрешността на страната рискови за бюджета стоки.

За първите два месеца на годината данъчните вече са проверили 146 млн. кг. рискови стоки.

Сред миналите инспекцията продукти най-много са плодове и зеленчуци 98 млн. килограма.

Фискалните контрольори следят всички документите за сделката по пренасяната стока - от продавач и купувач до крайната дестинация за доставката. Те могат да пломбират камионите при съмнение за изрядност.

При необходимост освен пломба, от НАП могат да монтират и GPS устройство, което да следи превозното средство по пътя му.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини