От х:

Днес в x:

Глобите се оказаха на хартия, коне пак кръстосват Орфей

Снимката е от тази сутрин, изпратена е от нашата читателка

Въпрeки предвидените глоби за собствениците на безстопанствени животни, коне пак кръстосват улиците на най-големия хасковски квартал „Орфей“. Поредният сигнал за безпризорни четириноги бе подаден днес до Haskovo.net. Читателката Лилия Лозева обяснява, че за втора поредна сутрин, водейки сина си към училище "Шандор Петьофи", забелязала коне до блок 1А в „Орфей“. „Виждам тази гледка която никак не е приятна и за не знам си кой път имаме този проблем. Оттам е потокът от ученици, майки с деца за яслата, представете си какво би могло да стане. А това дори е на детската площадка (парка)“.

Промяната в Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред бе гласувана на заседание на Общински съвет на 25 октомври м. г. Тя изрично забранява свободното движение на животни (коне, крави, овце, кози) по улиците, площади, тротоари, зелени площи, междублокови пространства. За собствениците им се предвижда глоба до 500 лв. Освен това заловените животни трябва да се задържат в стационар за временно настаняване, а след това да се предават на ветеринарните власти. Предстои общината да сключи договор със собственик на терен, където животните да се настаняват временно, казаха от общината в отговор на наше запитване.

До тази промяна се стигна след множеството публикации и жалби от граждани за безстопанствени коне из улиците на Хасково. Както многократно сме писали, проблемът бе, че общината нямаше къде да държи заловените животни, а и трудно се открива собственикът им. Нямаме задържани животни след промяната в наредбата, а също така нямаме и сигнали, каза пресаташето на община Хасково Бояна Тодорова. Тя поясни, че залавянето и извозването на безстопанствени животни е ангажимент на Областната агенция по безопасност на храните. Общината можела само да ги уведоми за такива животни. Разбрали се за съвместни действия.

От агенцията по храните не бяха открити за коментар.

Анета Кутелова

Такива гледки са често срещани в най-големия хасковски квартал
Тази снимка е от 25 октомври 2013-а, денят, в който ОбС гласува солени глоби за безпризорни животни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини