От х:

Днес в x:

Право на отговор: Административният съд опровергава Окръжния

На 20.03.2014г. в интернет страницата на електронната медия haskovo.net бе публикувана статия със заглавие „Тянкова: Административните съдии продължават с противоречивите си решения”. В статията се отправя явен упрек към дейността на Административен съд-Хасково, с твърдения за постановени от съда през изминалата 2013г. в качеството му на касационна инстанция по наказателни с административен характер дела противоречиви решения по идентични случаи. Също така е направена връзка между твърдяната противоречива практика на Административен съд-Хасково и негативни резултати от атестацията на съдиите от районните съдилища от съдебния район на Окръжен съд-Хасково, вследствие на отменени от АС-Хасково решения по наказателни с административен характер дела.

По съдържащите се в статията твърдения, касаещи дейността на Административен съд-Хасково като касационна инстанция по наказателни с административен характер дела, е нужно да се посочи, че тази информация е изнесена абстрактно, без никаква конкретика. През коментирания отминал отчетен период в Административен съд-Хасково не е постъпил нито един сигнал или друга информация, нито от граждани или организации, нито от административни органи, нито от съдилища, за наличието на противоречиво решавани от различни състави на съда идентични откъм фактическа обстановка касационни наказателни с административен характер дела. Ето защо, в случай, че подобни съдебни актове са установени, то коректният подход изисква на първо място да се уведоми инстанцията, постановила противоречивите решения, за да може тази слабост в правоприлагането да бъде преодоляна.

Второто твърдение в статията, че отмяната от страна на Административен съд-Хасково на решения на районните съдилища от съдебния район на Окръжен съд-Хасково по наказателни с административен характер дела е повлияла неблагоприятно на атестацията на районните магистрати, също е некоректно. От данните в публикуваните на интернет страниците на районните съдилища в съдебния район на Окръжен съд-Хасково доклади за дейността им през отчетна 2013г. става ясно, че атестираните през отминалата година от ВСС районни съдии, които разглеждат наказателни с административен характер дела, са получили оценка при атестирането „Много добра”. Конкретни примери могат да бъдат дадени със съдии от РС-Хасково и РС-Харманли, разглеждали пред изминалия отчетен период наказателни с административен характер дела, както и на съдии от РС-Хасково и от РС-Димитровград, също разглеждащи наказателни с административен характер дела, които през предходната година са повишени в ранг.

В заключение искам да отправя пожелание към медията haskovo.net за продължаване засиления й интерес към работата на органите на съдебната система, в частност и към тази на Административен съд-Хасково. Само чрез обективното отразяване на дейността на съдилищата може да се постигне желаната публичност на процесите в съдебната система.

Ива Байнова- зам. председател на Адм. съд- Хасково

Бел. ред. Публикуваме без всякаква намеса отговора на Административен съд Хасково. Коректността изисква да се отбележи, че опровергаваните твърдения не са на редакцията на Haskovo.net, а на председателя на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова, което личи ясно от самото заглавие. Това вероятно е спестено от административните магистрати поради колегиални съображения.   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини