От х:

Днес в x:

Прокуратурата срещу корупцията - 1:19

Сотир Цацаров. Зад него е Борислав Сарафов

19 на 1 е резултатът от борбата на хасковската прокуратура срещу корупцията за миналата година. 19 дела са прекратени по различни причини – най-често липса на свидетели или недоказаност на обвинението, а само едно е приключило с присъда.

 

Това стана ясно на днешния отчет на държавното обвинение, на който присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. То бе закрито за журналисти. Резултатът при делата за корупция - от 25 наблюдавани дела за корупция през 2013 г. .19 са прекратените, едно е приключило с присъда, а едно е на етап внесен в съда обвинителен акт.

Главният прокурор Сотир Цацаров влезе в Съдебната палата негативно настроен към работата на хасковските прокурори, тъй като смята, че имат лоши резултати.

Според Цацаров виновни за ниските резултати в борбата с корупцията са хасковските прокурори, които не били активни в разкриването на престъпления. В отговор на това, местни обвинители заявиха, че не те разкриват корупцията, а полицаите.

Хасковските прокурори смятат, че спадът при разкриването на корупционни престъпления се дължи на закриването на сектор „Борба с организираната престъпност“ (БОП). Сега част от организираната престъпност се следи от ДАНС, но те поемат случаи, които засягат застрашаването на националната сигурност. В противен случай акциите се поемали от Икономическа полиция, но обикновено те се занимавали с дребни престъпления, като конфискуване на малки количества цигари.

„Тези структурни промени са причина за влошаване работата на съдебната система“, категорични са още хасковски прокурори.

В отговор на обвиненията към МВР шефът на областната дирекция на полицията Ангел Цанков заявил, че е отскоро на този пост. Но полицията продължавала да работи в тази посока и скоро се очаквали резултати.

На обсъждането в Съдебната палата Сотир Цацаров е настоял за повече активност и повече дела, особено за случаи на корупция.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пък недвусмислено заплашил местните обвинители, че ако не променят работата си, ще „настъпят някои промени за тях самите“.

Сотир Цацаров бе изчакан пред зала №6 на съдебната палта от репортер на Haskovo.net, за да му зададе само един въпрос. За сигнала за корупция срещу кмета на Хасково от миналата година, подкрепен с подписка от няколко хиляди парафа. В него се подчертавало, че окръжната прокуратура е осъществявала чадър над градоначалника и много преписки са били потулени или прекратени. Този сигнал бе пратен от главна прокуратура в Хасково „по компетентност“. Въпросът към Цацаров бе дали той знае за този сигнал и дали той го е изпратил в Хасково, където окръжните прокурори да разследват себе си.

Цацаров бе категоричен, че не е виждал и чел този сигнал и не той го е върнал в Хасково. Но добави, че точно такива дела би искал да види в хасковската прокуратура.

 

Анета Кутелова

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини