От х:

Днес в x:

Тянкова: Административните съдии продължават с противоречивите си решения

Председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова

 „Противоречивата практика на Административен съд-Хасково /ХАС/ е един от проблемите, който остава нерешен“, отчете председателят на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова. Тя представи резултатите от работата на окръжните съдии за 2013 година, както и дейността на районните съдилища в съдебния окръг - Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли и Ивайловград. На брифинга присъства и зам.-председателят Милена Петева.

Противоречивата практика на ХАС влияе на атестацията на съдии от Районните съдилища, които се явяват първа инстанция. Когато решение на районен съдия бъде отменено, това влияе зле при оценката на работата му. А административните съдии нерядко се произнасят по противоположен начин по един и същи казус. „Този проблем обаче не е само в Хасково, но и в цялата страна. Четем внимателно всяко едно отменено решение от ХАС“, каза Тянкова.

Проблем имало и с недостига на преводачи, особено от екзотични езици.

Освен това все още остава нерешен въпроса със сградата на съда в Димитровград, каза още Тянкова. Съдилището е единственото, което се помещава в имот на общината, а не на Министерството на правосъдието. Положението се нажежило още повече, когато местната управа решила сградата да бъде продадена на търг. Идеята обаче отпаднала. Търсили варианти за замяна с държавна собственост, но безрезултатно.

От отчета на съда става ясно, че се забелязва ръст на постъпилите дела в Окръжен съд-Хасково в сравнение с изминали периоди. За 2013 г. са образувани 2044 дела, през 2012 г. - 1957, а през 2011 – 1753. Увеличението идва от наказателните дела, обясни Тянкова. Тя допълни, че съдилището е на едно първите места в апелативния район по качество на съдебните актове.

От отчета на съда става ясно още, че има значителен спад в исканията за СРС-та. През миналата година са направени 152 искания, засягащи 85 души. 11 от тях са изцяло отказани.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини