От х:

Днес в x:

Държавният съд прати частния на прокурор

Сигналът за частния Арбитражен съд в Хасково е изпратен на Окръжна прокуратура по компетентност. Това казаха от Административен съд Хасково, където бе изпратена първоначално информацията за работата на частното сдружение с нестопанска цел „Юстиция“.

Държавните обвинители ще трябва да извършат проверка по чл. 13 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Те трябва да проверят дали частният съд е учреден по законов ред и дали се извършва дейност, която да противоречи на Конституцията, на законите и добрите нрави. При установяване на нарушения, окръжна прокуратура може да направи искане за прекратяване на дейността.

Сигнал за смущаващите правила за работа на Арбитража в Хасково дойде от адвокат Тодор Ташев, който алармира в писмо омбудсмана Константин Пенчев, местната адвокатска колегия, с копия до шефовете на Окръжен, Районен и Административен съд. Според хасковския юрист такива частни съдилища навяват съмнения, че ще се обслужват предимно монополисти, събирачи на дългове и лихвари. Адвокатът смята още, че така нареченият съд работи в разрез със законови принципи.

Арбитражният съд в Хасково е разположен точно срещу Административния. Не е изключено по този начин обикновени хора да се заблудят, защото не правят разлика между „административен“ и „арбитражен“, и на двете пише съд, смята юристът.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини