От х:

Днес в x:

Съдът праща проверка в общината заради таксите за градина

Първият опит за вдигане на таксите на 29 ноември завърши неуспешно, но атрактивно

 

Административният съд в Хасково назначи съдебно-счетоводна експертиза по делото за таксите в детските градини. Експертът ще трябва да изготви отчет за направените харчове за последните 7 г.

Делото за таксите в забавачките бе образувано по жалба на адвокат Ростислава Жекова, която е майка на две деца. Искането за назначаване на такава експертиза бе направено от адвокат Иван Иванов, който е председател на Общински съвет в областния град. Той представи молба, в която са посочени конкретни задачи към вещото лице. Експертът ще трябва да определи себестойността по години за издръжката на детските градини и в частност на тези за храна според разходите, направени от 2006 до 2013 г. Юристът настоява справката да бъде извършена за този период, тъй като таксите в забавачките не били променяни в последните 7 г. Той също така е посочил, че трябва да се определи по години процентното съотношение на разходите между общината, държавата и родителите за същия период. Също така съдът прие експертът да определи по години тежестта на тези разходи в общинския бюджет, поради намаляване на държавната субсидия и просрочените и несъбрани вземания от родителите. Трябва да се проверят и разходите за храна, внесените такси от родителите и доплащането от бюджета.

Адвокат Жекова се противопостави на искането на колегата си Иван Иванов за такава експертиза. Тя се мотивира, че тези въпроси са несъотносими и допълни, че те са неточни. Прокурорът Антон Попов пък се съгласи, че трябва експерт да се намеси в процеса. Съдът прие допускането на икономическа експертиза и отложи делото за 23 април.

По време на заседанието бяха представени и други доказателства по делото – протоколи от общинските сесии, в които бе прието решението за промяна на таксите в детските градини. Двете заседания бяха на 6 декември м. г. и 31 януари т. г. Тогава ОбС прие увеличаване на диференцираната такса от 10 на 30 лв., а променливата стана 20 лв., според броя на посещенията. А първоначалната идея бе размерът на таксата да скочи от 50 на 70 лв.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини