От х:

Днес в x:

В Очно: Всеки втори с проблеми, изследват им периферното зрение

Десетки хасковлии посетиха Очно в първия ден от безплатните прегледи


22-ма хасковлии минаха за малко повече от час в хасковското Очно при стартиралите днес безплатните прегледи за глаукома. Те се организират в МБАЛ по повод световната седмица за борба с опасната болест и продължават до петък включително, от 10 до 13 часа. Всеки втори от прогледаните се оказа с проблем.

Изследванията всъщност проверяват вътре-очното налягане, което е първата индикация за проблеми със зрителния нерв. Притеснителното е че буквално всеки втори пациент показа стойности над 21 mmHg
на някое от очите, което говори за бъдещи проблеми. В такива случаи пациентът се насочваше за допълнително изследване, както за очно налягане, така и на периферното зрение. Свиването му е друг сериозен показател за заболяването.

Не всяко завишено налягане е симптом на глаукома, успокояват офталмолозите. Понякога по-високите стойности идват от по-дебела роговица. Но изследванията са наложителни, защото пък всички с глаукома имат високо налягане. А заболяването е дегенеративно-веднъж увреден, очният нерв не се възстановява.

При най-честата форма на болестта - първичната откритоъгълна глаукома (засягаща около две трети от хората с проблема), налягането е единственият симптом и обикновено не предизвиква оплаквания в хората, докато не се стигне до увреждане на зрението. По рядката закритоъгълна глаукома засяга по-малък процент и е по-честа при жените. При нея симптомите са отчетливи - усеща се внезапна силна болка в окото, намаление на зрението, ореол от цветни кръгове около източниците на светлина. Стига се до повръщане, обърканост, сърдечни болки. Ако не се проведе спешно лечение, зрението се уврежда сериозно.
Заради честото безсимптомно развитие на болестта и крайно опасните й последици, лекарите препоръчват профилактични годишни прегледи при всички над 40 години. Притеснителното е, че глаукомата все по-често се наблюдава и при пациенти едва преминали 30-те, съобщиха от хасковското Очно. Подобно отклонение от нормата е възможно ако има фамилна обремененост или прогресиращ диабет, който е предпоставка за очни проблеми от всяко естество.
Г.Христов

Основният преглед бе на тонометъра
На него се проверява вътре-очното налягане
Изследваха се и останалите аспекти на зрението
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини