От х:

Днес в x:

Рецидивист с 15 присъди иска да лежи по-малко, режат го

Димитровградчанинът Мильо Щерев, който има зад гърба си 15 присъди, поиска от съда да бъде намален престоят му зад решетките.

Той е едва на 36 г. Има осъждания от районните съдилища в Димитровград, Тополовград и Хасково, където е наказан и от окръжните магистрати. По-голяма част от присъдите му са за кражби и грабежи. Някои от тях са ефективни, други условни. Към днешна дата той отново е в затвора.

Преди дни младият мъж поискал от окръжен съд в Хасково две от присъдите му да бъдат кумулирани. Пожелал да му се приспадне и времето от друга присъда, по която изтърпявал наказание пробация. В този случай 3 дни пробация се признават за 1 ден затвор. Той поискал да му се определи едно общо наказание от двете присъди, едната влязла в сила през декември 2008 г., а другата през май 2010 г.

Искането му било провокирано не от адвокатски напътствия, а от разговор с други затворници. Той самият я знаел, тъй като вече се е възползвал от това право, но съкилийниците му я припомнили. Дори се явил без упълномощен защитник, отказал даже и служебен адвокат. Въпреки липсата на юрист, Щерев професионално изложил пред съда исканията си, подкрепени от съответните членове и алинеи от Наказателния кодекс. Прокурорът Антон Попов обаче изразил становище, че не намира основание молбата на осъдения да бъде удовлетворена.

Наказанието пробация не може да бъде приспаднато към наказанието лишаване от свобода, която Шерев сега търпи, тъй като те не се намират в съотношение, пише в решението си съдия Милена Петева.

Определението на Хасковския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния в Пловдив в 15-дневен срок.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини