От х:

Днес в x:

Каолин разширява петорно скандалната кариера край Меричлери

През 2010-та меричлерци се жалваха че кариерата ги превзема, когато бе едва 180 дка

Скандалната кариера „Великан“ край димитровградския Меричлери ще се разшири с още 661 дка към настоящите си 180. Това намерение са заявили новите собственици на компанията, немският холдинг Кварцверке ГмбХ, съобщиха от РИОСВ Хасково. В момента тече процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), която се очаква да завърши до няколко месеца.

ОВОС на кариерата край Меричлери е правен още през 2008 година, когато се сключва концесионният договор. В него е записано, че разрешената площ за добив на варовик е 841.227 дка. От Каолин обаче дълги години се задоволяваха с далеч по-малкото петно от 180 дка.

Дори и това обаче вдигна на бунт гр. Меричлери, през 2010 година жителите му обвиниха фирмата, че е затрупала със строителни отпадъци частни ниви и лозя, за които не е платила обезщетение. В избухналото гражданско неподчинение се чуха обвинения, че стелещият се прах и мръсотии разболяват хората от града и влошават качеството на прочутата меричлерска минерална вода. След бунта фирмата изплати обезщетения на редица собственици, а идеята за разширяване на кариерата бе вкарана във фризера.

Сега обаче Кварцверке са решили да разработят разрешената по договор площ на 100 %. Любопитното е, че площта на самото находище на варовик заема само 271.967 декара, но от фирмата са заявили, че останалата част им трябва за разполагане на инсталации, както и за депониране на строителни отпадъци.

Фирма Каолин смени собствеността си на 31 май 2013-та година. Със свое писмо до РИОСВ Хасково от немският холдинг уведомяват, че държат мажоритарния пакет акции на „Каолин“ и заявяват намерението си да разширят кариера Великан край Меричлери.

Г.Христов

Сега площта се увеличава близо 5 пъти
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини