От х:

Днес в x:

1000 тона тютюн останаха неизкупени в Хасковско

Близо 1000 т ориенталски тютюн  остана неизкупен в Хасковски регион, това е половината от общо 2000 т. в страната. Равносметката е на зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ Асен Кичуков. Изкупната кампания приключи на 28 февруари.

Около 15 000 т. е произведеният тютюн в цялата страна. Около 8 000 т са от сорта “Вирджиния“, от „Бърлей“ - около 3 000 т и малко над 4 000 т „Кабакулак“. Освен в Хасковска област, има неизкупени количества в Пазарджишко и Гоце Делчев.

За Пазарджик НАТ е успяла да договори изкупуването на остатъците от гръцката фирма „Михайлидис“. За Хасковски регион все още се водят преговори за реализацията на остатъчните количества. Непласираната стока е предимно на големи тютюнопроизводители с между 10 и 30 т. добиви.

Земеделците коментират този факт с тръгналите още в началото на изкупната кампания слухове, че фирмите-прекупвачи имат споразумение да не вземат от големите производители заради стачките, които предшестваха кампанията със съмнение за картелно споразумение и сваляне на изкупните цени.

Освен това много от производителите са били буквално подведени от фирмите, с които са имали договори, а в крайна сметка не им е изкупен и килограм от договореното.

Според равносметката тази година средната изкупна цена е 5 - 5,10 лв. за кг., което е с около 1,50 лв. по-малко спрямо миналогодишната.

Последната подобна ситуация с големи остатъчни количества тютюн е имало преди около десетина години. Тогава обаче те са били изкупени чрез Фонд „ Тютюн“.
За да не се стига до инфарктни кампании като тазгодишната и за да се гарантира изкупуването на произведеното, от браншовите организации ще настояват за създаването на „Борд “Тютюн“ с участието на всички звена от бранша - производители, прекупвачи и преработватели, както и държавата. Само така ще се гарантира труда на хората и ще се пресече практиката за картели, смята Асен Кичуков.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини