От х:

Днес в x:

Разхайтен лагер и лоша служба изяли главата на бежански шеф

Желю Желев от два стола падна на земята

Изключително лоша дисциплина на всички нива и редица нарушения в ръководството на бежанския център в свиленградското село Пъстрогор били причина за дисциплинарното уволнение на шефа на лагера Желю Желев. Констатациите са от комплексна проверка, назначена от държавната агенция за бежанците/ДАБ/ водена лично от заместник директора Васил Върбанов. В комисията влизали и главния секретар на ДАБ и представители на инспектората към Агенцията. Любопитното е, че Желев бил отстранен още преди да е завършила проверката. „Просто откритите нарушения са достатъчни за да бъде предприета дисциплинарната мярка“ уточниха от пресслужбата на ДАБ. По неофициална информация случаят е вече предаден на прокуратурата. Г-н Желев не вдигна телефона си за да коментира уволнението си.

Съвсем официално обаче от идната седмица стартира втора проверка на ДАБ, съвместно с хасковската полиция. Ще се проверява абсолютно всичко свързано с делата на Пъстрогор. Работата на Желев в лагера в Харманли засега не се разследва, макар хасковската Окръжна прокуратура да проверява обстоятелствата около гръмналия в края на миналата година скандал с бежанци оттам. Тогава цял автобус със сирийци бе изведен и впоследствие зарязан пред лагера Военна рампа в София. Било им обещано настаняване в несъществуващ Кюрдски културен център.

Начело на лагера в Пъстрогор застава досегашния му заместник на Желев Георги Марков.


Желю Желев стана шеф на център в Пъстрогор през лятото на миналата година. През септември 2013-та му възложиха и ръководството на извънредно разкрития лагер в Харманли, откъдето го отстраниха през декември. През това време срещу Желев имаше много оплаквания от бежанци, че не се грижи за обезпечаването им с храна и медикаменти и че е груб с тях. През януари тази година пък последва оплакване от настанения в Хасково сириец Мохамед Алкасу, който обвини Желев в тормоз и завера с хасковски адвокат за изнудване на бежанци. И по този случай бе образувана полицейска проверка.

Г.Христов

По време на откриването на лагера в Пъстрогор
Мандатът му като директор бе съпроводен с много бежански бунтове
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини