От х:

Днес в x:

В Патронажа: 10 обречени заради 400 лева икономия

„Домашният социален патронаж в Хасково го бяха превърнали в хоспис. Поради липса на контрол, за което и аз може би имам вина, в системата са били включени хора с доходи над 500 лева. При проверката установихме истински аномалии“. Тава заяви днес на сесията на ОбС кметът Георги Иванов при обсъждането на предложението му за промени в социалния патронаж. „Това е социален патронаж, а не хоспис“, уточни градоначалникът. „Вярно, хубаво е да ти носят храната вкъщи, да ти чистят, но искаме да въведем ясни правила и от тези услуги да се ползват само хора, които наистина имат нужда“, допълни той.

Преди него думата взе Евгения Ангелова, която заяви, че групата на ГЕРБ ще се въздържи от гласуване, защото съветниците били смутени от рязкото намаляване на броя на потребителите на 100 души, както и от отпадането на отстъпката от 60 процента за хората с доход до 150 лева.

Според кмета обаче капацитетът от 100 души не е абсолютен. „След проверка на хората се оказа, че на условията отговарят 106-107 души. Няма да върнем човек, дори да надвишим бройката“, каза още кметът.

Общинската съветничка Светослава Стоянова пък изнесе данни, че от потребителите на патронажа 25 души се оказали с доход над 500 лева. Около 50 пък били с доход между 260 и 500 лв.

По данни на социалния патронаж преди промените броят на обслужваните потребители е 180. Имало и листа с 40 чакащи.

Таксата е около 110 лева за обяд и вечеря, 60-65 лева само за обяд. С промените в Наредбата обаче към тази такса ще се прибавят и разходите за транспорт, които досега се поемаха от общината. Те са около 2000 лв. месечно, или за 100-те потребители по около 20 лв. на месец. Това вдига таксата за патронажа до около 130 лева на човек.

От общинската администрация уточниха за Haskovo.net, че хората с доход до 150 лева, които досега са ползвали отстъпката, са десетина души. Досега те са плащали 90 лева твърда такса. Сега обаче можело да не поръчват всеки ден храна и така да си намалят таксата.

Доход до 150 лева обаче означава, че той може и да е по-малък. Неколцина от десетте най-бедни клиенти на патронажа са със социални пенсии, в размер на 121 лева. Това са хора с увреждания, които нямат трудов стаж. При новите условия те просто не могат да платят таксата от 130 лева по простата причина, че не разполагат с толкова пари. Станил Станилов от Хасково, ул. „Балатон“ №3 е сред тях. Със 121 лв. пенсия е и Георги Бойчев от ул. „Стара планина“ 59-63. И двамата са самотници, с тежки увреждания и с доход, по-малък от таксата за „социалния“ патронаж. Пред тях има две възможности – или да не се хранят всеки ден, или да поръчват само обяд, за да се вместят в дохода си от 121 лева. Други пък, които се „радват“ на цели 150 лева месечно, ще трябва да отделят 130 за патронажа. И останалите 20 лв. да платят ток, вода, лекарства.

С днешните промени в Наредбата ОбС наистина изхвърля от патронажа заможните пенсионери, но пък вдига до невъзможни нива цената за най-бедните, като ги обрича на агония. При това финансовият ефект от премахването на отстъпките за бюджета от около 50 000 000 лв. на общината е практически нищожен – около 400 лева месечно.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини