От х:

Днес в x:

Руски пирог със спанак

Руски пирог със спанак

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Размийте маята в малко хладка вода. Замесете умерено твърдо тесто с 1 и 1/2 ч.ч. хладка вода, олиото, оцета, яйцето, размитата мая и щипка сол. Оставете го да втаса за около 30 минути.

В това време почистете спанака и го бланширайте в подсолена вряща вода. След това го отцедете, охладете леко и нарежете по-ситно и го разбъркайте с 1 с.л. мазнина, сиренето и яйцата.

Тестото разделете на 6 части, всяка от които разделете на 3 топки, които се разточват на малки питки. Всеки три разточени питки намазваме с мазнина и слепваме една с друга.

Разтеглете с ръце първата кора от 3 питки с големината на тавата, в която ще печете пирога (около 45 см). Разтеглете така и втората кора, сложете я върху първата и пак леко поръсете с мазнина.

Разпределете отгоре 1/2 от спаначената плънка. Отгоре сложете по същия начин третата и четвъртата кора с малко мазнина помежду им. Отново разпределете спанака и завършете с пета и шеста разтеглена кора.

Нарежете руския пирог със спанак на квадрати, полейте го с останалата мазнина, намажете с разбито яйце и сложете да се изпече в умерена фурна.

Източник: gotvach.bg

Последни новини