От х:

Днес в x:

Обедняхме откакто сме в ЕС

3 млн. българи живеят с доход под 310 лв, сочи анализ на КНСБ. Според синдиката това означава, че близо 80 % от домакинствата у нас живеят под линията на бедността,поясни президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

Според сметките на синдиката издръжката на живот у нас е нараснала с над 46 % за 7-те години от влизането ни в ЕС. Което пък на практика означава, че българинът е обеднял, понеже за този период издръжката в четиричленно семейство е поскъпнала от 384 лв. на близо 562 лв. на човек. Така на четиричленно домакинство в момента са необходими месечно около 2 260 лв.

Три са основните фактори, довели до ръста на издръжката. Според анализа на синдикатите на първо място по тежест е политиката на приближаване на цените на акцизните стоки към минималните европейски ставки. Данните сочат, че за периода средният ръст при алкохола и тютюневите изделия е 88.9%. Другият фактор са държавно регулираните цени на енергоносителите. За 7-те години на отчетния период ръстът в цените на тока е 35 %.

Тритият е поскъпването на горивата и хранителните стоки. При горивата скокът е 32 %., а при храните с близо 30 на сто.

В същото време при влизането ни в ЕС минималната работна заплата е била 180 лв. и за две години се е увеличила до 240 лева, след това обаче три години не е променяна.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от близо 103 лв. през 2007 г. стига през 2013 година едва 150 лв. Средната пенсия е нараснала от 172 лв. на 295 лв. в края на миналата година. Според синдиката данните говорят за провалени възможности за догонваща политика за доходите и работните заплати.
Ножицата на неравенството в обществото също се отваря, посочи Пламен Димитров. Според данните съотношението между доходът на 20-те процента най-богати към този на 20-те процента най-бедни от 4-5 пъти при влизането ни в ЕС, вече е с разлика от 6.5 пъти.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини