От х:

Днес в x:

КАТ прощава до 20 км/час, няма кой да пише толкова актове

Атанас Джунов предупреди, че нямат разпореждане снимките с мобилни камери да спрат

КАТ на практика прощава превишения на скоростта с до 20 км/ч защото службата няма административен капацитет да пише толкова актове. Със сигурност са пощадени забързаните с 10 км/ч над ограниченията, призна шефът Атанас Джунов. В мнозинството случаи инструкциите към полицаите от патрулките с мобилни видеокамери са да следят за така наречените опасни превишения - над 20, 30 км/ч. На базата на тези инструкции, полицаите настройват камерите кога да почнат да снимат, уточни Джунов.

Изясняването на работата на мобилните видеокамери на Пътна полиция бе заради тълкувателно решение на Върховния административен съд/ВАС/, че електронните фишове за превишена скорост са незаконни. Оттук нататък, всички жертви на „видеозона“ както шеговито е наричан фиша, могат успешно да го оборват в съда.
Добрата новина дойде, след като правосъдния министър поиска тълкуване на магистратите на текст от ЗдвП, който постановява, че : електронен фиш се издава за нарушения, установени с технически средства и системи в отсъствие на контролен орган и нарушител”.

Магистратите приемат, че полицаят, който настройва мобилната видеокамера, е субективният фактор, който ЗдвП изключва императивно. Следователно издаденият на базата на мобилна видеокамера електронен фиш е незаконен.

Това спасява средно по 11 хиляди шофьори в Хасковско, които ежегодно стават жертви на мобилните видеокамери по пътищата. Минималната глоба за мнозинството от тях е 100 лв, които, платими в двуседмичен срок, стават 70. Броят на обжалваните електронни фишове е нищожен, а тези на успешно ожалените - още по-малък, коментира шефът на КАТ Хасково Атанас Джунов. По неговите думи това се случва при чисто техническа грешка, например ръчното набиране на данните за наказателния фиш. Няма начин обаче самият видеоклип на камерата да бъде манипулиран, повлиян или променен, каквито твърдения имаше в публичното пространство, категоричен е Джунов. Той разясни и начинът, по който се сваля информацията. Заснетият видеоклип остава в паметта на камерата, а после чрез флашка се прехвърля на сървъра. Приемането на флашката и свалянето на информацията става от комисия от трима души. Дори на теория да се приеме, че флашката може да бъде манипулирана, оригиналната информация е в паметта на камерата и е недостъпна. Техническите средства минават редовен преглед от производителя и веднага би се забелязал евентуален опит за манипулация. Единственото субективен момент при работата с мобилна камера е позиционирането й, както и обръщането в съответната посока. Полицаят задава и предварително разпореденото от КАТ превишение на скоростта, което ще бъде санкционирано
След тези първоначални операции, патрулът няма отношение към камерата-тя снима всичко и всеки. „Дори и мен“, с усмивка каза Джунов, без да уточни дали е бил глобяван по този начин.


Според него наличието на мобилните камери има дисциплиниращ ефект върху водачите и доказателство за това е намалелия брой ПТП-та и нарушения в контролните точки, оповестени за зона на действие на видеокамерите. Най-много се е почувствало по път 1-5 /Хасково-Димитровград/, където много хора намериха смъртта си в катастрофи. Отмяна на действието на мобилните камери ще доведе до развързването на ръцете на джигитите, смята Джунов. Към настоящия момент обаче няма заповед да се преустанови работата на 5-те мобилни екипа на хасковския КАТ, подчерта той. С други думи, камерите ще снимат. Още повече, че решението на ВАС още не е влязло в сила. Все още не е изготвен окончателният акт на тълкувателното решение.

Дотогава Haskovo.net ви предлага няколко практически съвета за спасяване от видеозон, измъкнати след кръстосан разпит на пътен полицай №1.

1. Колкото и бързо да карате, електронният фиш е невалиден, ако сте в колона от коли или ако дори в момента на снимката има само още 1 /един/ автомобил. В първият момент, в който камерата запечата превишената скорост, около вас не трябва да се вижда кола.
2. Колите камери на полицията могат да снимат законно, дори когато са в движение, така че умната, ако изпреварвате патрулка. Те са оборудвани с джипиеси, като скоростта на патрулката се вади или добавя спрямо тази на заснемания автомобил.

3. Камерите снимат много добре и през нощта. Лампичките на регистрационния номер са им напълно достатъчни.

4. Гледайте за въведените ограничения със знаците. Ако поради недоглеждане полицаят настрои камерата на превишение отвъд 50 например, а пътния знак дава ограничение 60, заснетият фиш автоматично става невалиден, дори без да се стига до съд.

Г.Христов

Бялата смърт за джигитите е в бойна готовност
Информацията във видеокамерата не се поддава на манипулация
КАТ смята, че ако се отменят камерите ще отпадне дисциплиниращия ефект върху водачите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини