От х:

Днес в x:

КНСБ: 60 чакат 2 г. заплати от мандра, друга фирма плаща всеки понеделник

Близо 60 души от фалиралата в края на 2012 г. мандра „Бяла мечка“ все още не са си получили заплатите. Хората са потърсили помощ от КНСБ.

Пред синдикатите работниците са обявили, че имат да получават между 5000 и 7 000 лв. от фирмата. Синдикатът тепърва ще обмисли как да откликне на сигнала, обясни в Хасково президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Регионалният лидер на синдиката в Хасково Василка Иванова пък посочи като добър пример друга местна фирма, където организацията била на ниво. Там обаче се оказало, че има около 20 свободни работни места, но няма достатъчно квалифицирана работна ръка, която да ги заеме. В хасковската фирма „Рай“ традицията е да се плаща всеки понеделник, посочи синдикалната лидерка и допълни, че средната заплата там е 600-700 лв. Освен това се разраства с цехове с над 20 работни места в Стамболово и в Стара Загора. Търсят се около 20 шивачки и за цеха в Хасково. Фирмата е пример за добри отношения между работник и работодател, посочи Василка Иванова. Но уточни, че по думите на шефа й страда от конкуренцията в сивия сектор. Нелегални цехове крадели вече обучения персонал с обещания за по-високо заплащане. В повечето случаи обаче това става за сметка на работа без социални и здравни осигуровки, предупредиха от КНСБ.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини