От х:

Днес в x:

Топлата зима удари бизнеса с дървата, фирми хлопват кепенците

Топлата зима тази година удари сериoзно бизнеса с дърва за огрев в Хасково, а поне три фирми се канят да се откажат от тази дейност. Наполовина в сравнение с миналата година са паднали продажбите в повечето складове в града. Освен намаленото потребление, ожесточената конкуренция свали и цените за тон до 120-130 лева за тон (предишната зима бяха около 150 лв./тон) в навечерието на отоплителния сезон. Свит пазар, нелоялна конкуренция и мека зима са сред причините за срива в бизнеса. Според собствениците на склад за дърва до жп гарата това вече не е бизнес, а набутване. Те възнамеряват да се откажат от него и обявиха намерението си да освободят площадката в края на сезона, след като продадат складираните количества дърва.

„Няма смисъл. Като се разплатиш по веригата, пари не остават. Честно казано, за 7 години работа са се увеличили само кредитите ни. Започнахме с един заем, сега сумата на борча е двойна. Край. Продадем ли последните дърва, удряме кепенците”, канят се бизнесмените.

По неофициална инфoрмация още две фирми за дърва със складове на Кърджалийска са решили да сложат край на бизнеса. 

От други фирми пък са по-сдържани в оценката на ситуацията. Оборотът наистина паднал, ако не наполовина, поне с трийсетина процента. Но приходите засега стигали за покриване на разходите, включително заплати и осигуровки, наеми и други. Не се оплаквали. Затова пък и дума не може да става за някаква по-едра инвестиция – навеси, постройки, камиони или техника, признават те. Но пък в кризата и оцеляването е постижение.

Но всички са единодушни, че положението с всяка изминала година става по-зле.

Тодор Кръшков

Дърва има в изобилие във всички складове в града, но клиентите са кът
Таня Радичева е сред по-сдържаните в оценката на ситуацията
Може през деня да е топло, но вечер застудява, а печката иска дърва
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини