От х:

Днес в x:

10 °C

Топлата зима удари бизнеса с дървата, фирми хлопват кепенците

Топлата зима тази година удари сериoзно бизнеса с дърва за огрев в Хасково, а поне три фирми се канят да се откажат от тази дейност. Наполовина в сравнение с миналата година са паднали продажбите в повечето складове в града. Освен намаленото потребление, ожесточената конкуренция свали и цените за тон до 120-130 лева за тон (предишната зима бяха около 150 лв./тон) в навечерието на отоплителния сезон. Свит пазар, нелоялна конкуренция и мека зима са сред причините за срива в бизнеса. Според собствениците на склад за дърва до жп гарата това вече не е бизнес, а набутване. Те възнамеряват да се откажат от него и обявиха намерението си да освободят площадката в края на сезона, след като продадат складираните количества дърва.

„Няма смисъл. Като се разплатиш по веригата, пари не остават. Честно казано, за 7 години работа са се увеличили само кредитите ни. Започнахме с един заем, сега сумата на борча е двойна. Край. Продадем ли последните дърва, удряме кепенците”, канят се бизнесмените.

По неофициална инфoрмация още две фирми за дърва със складове на Кърджалийска са решили да сложат край на бизнеса. 

От други фирми пък са по-сдържани в оценката на ситуацията. Оборотът наистина паднал, ако не наполовина, поне с трийсетина процента. Но приходите засега стигали за покриване на разходите, включително заплати и осигуровки, наеми и други. Не се оплаквали. Затова пък и дума не може да става за някаква по-едра инвестиция – навеси, постройки, камиони или техника, признават те. Но пък в кризата и оцеляването е постижение.

Но всички са единодушни, че положението с всяка изминала година става по-зле.

Тодор Кръшков

Дърва има в изобилие във всички складове в града, но клиентите са кът
Таня Радичева е сред по-сдържаните в оценката на ситуацията
Може през деня да е топло, но вечер застудява, а печката иска дърва
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини