От х:

Днес в x:

5 °C

Записват англичанчета във „Васил Левски“, зарязват Острова

Алексия Смит с класната ръководителка Веселина Козалиева

Семейство англичани искат да запишат трите си деца да учат в СОУ „Васил Левски“ в Хасково. От началото на тази седмица най-малката Алексия Смит е в първи клас, братчето й Стефан е в 5-ти, а най-голямото от децата – Джейкъб е в 6-ти. Засега те само наблюдават учебния процес и все още не са легални ученици. Предстои специализирана комисия да им разгледа документите, за да прецени в кой клас ще продължат. До този момент децата са учили дистанционно в английско училище, но покрай тренировките по хандбал и бадминтон създали много приятелства с българчета и сами изявили желание да се запишат в местно училище. Препоръчали им „Васил Левски“ и подали документи за легализация в Регионалния инспекторат по образование в Хасково /РИО/. 7-членната комисия ще заседава най-рано на 15 януари и трябва да излезе със становище, обясниха от инспектората.

През 2010 година в Хасково първо дошъл бащата. Установил се в областния град, след като си намерил работа в сферата на финансите. Няколко месеца по-късно пристигнала съпругата Джоана с трите деца. „Влюбихме се в Хасково и в България“, казва тя. Допадало й очарованието на сезоните в страната, не харесвала само снега. Решили да останат за постоянно. В момента живеят на квартира в центъра на града, но възнамеряват да си купят къща в някое близко село, където да отглеждат домати. Признават, че Англия изобщо не им липсва и не възнамеряват да се връщат там. Джоана се влюбила в България, защото хората били усмихнати и приветливи. Дори казва на български, че храната е фантастична и че българската кухня е супер.

По отношение на децата си смята, че по-добрият вариант за тях е да посещават училище, а не да учат дистанционно, както досега. Според нея не е здравословно да прекарват целия си ден заедно и не е нормално майка им да е тяхната учителка. Смята още, че не е добре да пораснат в социална изолация, тъй като сблъсъкът с външния свят може да е опасен.

На този етап тримата англичани са единствените чужденци, които посещават училището. Има деца, които са с един родител чужденец, но те са с българско гражданство, обясни директорката на училището Ангелина Георгиева. „Не знаят добре български, което до известна степен е проблем, но мисля, че свикнат бързо“, смята тя. Учителите в школото се опитвали да общуват с тях на английски, но децата сами изявявали желание да говорят на български. Преподавателите на трите англичанчета са на мнение, че останалите деца от трите класа много добре приемат чужденците. От ръководството на училището дори възнамеряват да ги използват като преводачи по проект. По този начин и децата ще се чувстват полезни, казаха още от „Васил Левски“.

Анета Кутелова

Майката на трите деца Джоана
Баткото Джейкъб
Стефан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини