От х:

Днес в x:

11 °C

Записват англичанчета във „Васил Левски“, зарязват Острова

Алексия Смит с класната ръководителка Веселина Козалиева

Семейство англичани искат да запишат трите си деца да учат в СОУ „Васил Левски“ в Хасково. От началото на тази седмица най-малката Алексия Смит е в първи клас, братчето й Стефан е в 5-ти, а най-голямото от децата – Джейкъб е в 6-ти. Засега те само наблюдават учебния процес и все още не са легални ученици. Предстои специализирана комисия да им разгледа документите, за да прецени в кой клас ще продължат. До този момент децата са учили дистанционно в английско училище, но покрай тренировките по хандбал и бадминтон създали много приятелства с българчета и сами изявили желание да се запишат в местно училище. Препоръчали им „Васил Левски“ и подали документи за легализация в Регионалния инспекторат по образование в Хасково /РИО/. 7-членната комисия ще заседава най-рано на 15 януари и трябва да излезе със становище, обясниха от инспектората.

През 2010 година в Хасково първо дошъл бащата. Установил се в областния град, след като си намерил работа в сферата на финансите. Няколко месеца по-късно пристигнала съпругата Джоана с трите деца. „Влюбихме се в Хасково и в България“, казва тя. Допадало й очарованието на сезоните в страната, не харесвала само снега. Решили да останат за постоянно. В момента живеят на квартира в центъра на града, но възнамеряват да си купят къща в някое близко село, където да отглеждат домати. Признават, че Англия изобщо не им липсва и не възнамеряват да се връщат там. Джоана се влюбила в България, защото хората били усмихнати и приветливи. Дори казва на български, че храната е фантастична и че българската кухня е супер.

По отношение на децата си смята, че по-добрият вариант за тях е да посещават училище, а не да учат дистанционно, както досега. Според нея не е здравословно да прекарват целия си ден заедно и не е нормално майка им да е тяхната учителка. Смята още, че не е добре да пораснат в социална изолация, тъй като сблъсъкът с външния свят може да е опасен.

На този етап тримата англичани са единствените чужденци, които посещават училището. Има деца, които са с един родител чужденец, но те са с българско гражданство, обясни директорката на училището Ангелина Георгиева. „Не знаят добре български, което до известна степен е проблем, но мисля, че свикнат бързо“, смята тя. Учителите в школото се опитвали да общуват с тях на английски, но децата сами изявявали желание да говорят на български. Преподавателите на трите англичанчета са на мнение, че останалите деца от трите класа много добре приемат чужденците. От ръководството на училището дори възнамеряват да ги използват като преводачи по проект. По този начин и децата ще се чувстват полезни, казаха още от „Васил Левски“.

Анета Кутелова

Майката на трите деца Джоана
Баткото Джейкъб
Стефан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини