От х:

Днес в x:

Записват англичанчета във „Васил Левски“, зарязват Острова

Алексия Смит с класната ръководителка Веселина Козалиева

Семейство англичани искат да запишат трите си деца да учат в СОУ „Васил Левски“ в Хасково. От началото на тази седмица най-малката Алексия Смит е в първи клас, братчето й Стефан е в 5-ти, а най-голямото от децата – Джейкъб е в 6-ти. Засега те само наблюдават учебния процес и все още не са легални ученици. Предстои специализирана комисия да им разгледа документите, за да прецени в кой клас ще продължат. До този момент децата са учили дистанционно в английско училище, но покрай тренировките по хандбал и бадминтон създали много приятелства с българчета и сами изявили желание да се запишат в местно училище. Препоръчали им „Васил Левски“ и подали документи за легализация в Регионалния инспекторат по образование в Хасково /РИО/. 7-членната комисия ще заседава най-рано на 15 януари и трябва да излезе със становище, обясниха от инспектората.

През 2010 година в Хасково първо дошъл бащата. Установил се в областния град, след като си намерил работа в сферата на финансите. Няколко месеца по-късно пристигнала съпругата Джоана с трите деца. „Влюбихме се в Хасково и в България“, казва тя. Допадало й очарованието на сезоните в страната, не харесвала само снега. Решили да останат за постоянно. В момента живеят на квартира в центъра на града, но възнамеряват да си купят къща в някое близко село, където да отглеждат домати. Признават, че Англия изобщо не им липсва и не възнамеряват да се връщат там. Джоана се влюбила в България, защото хората били усмихнати и приветливи. Дори казва на български, че храната е фантастична и че българската кухня е супер.

По отношение на децата си смята, че по-добрият вариант за тях е да посещават училище, а не да учат дистанционно, както досега. Според нея не е здравословно да прекарват целия си ден заедно и не е нормално майка им да е тяхната учителка. Смята още, че не е добре да пораснат в социална изолация, тъй като сблъсъкът с външния свят може да е опасен.

На този етап тримата англичани са единствените чужденци, които посещават училището. Има деца, които са с един родител чужденец, но те са с българско гражданство, обясни директорката на училището Ангелина Георгиева. „Не знаят добре български, което до известна степен е проблем, но мисля, че свикнат бързо“, смята тя. Учителите в школото се опитвали да общуват с тях на английски, но децата сами изявявали желание да говорят на български. Преподавателите на трите англичанчета са на мнение, че останалите деца от трите класа много добре приемат чужденците. От ръководството на училището дори възнамеряват да ги използват като преводачи по проект. По този начин и децата ще се чувстват полезни, казаха още от „Васил Левски“.

Анета Кутелова

Майката на трите деца Джоана
Баткото Джейкъб
Стефан
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини