От х:

Днес в x:

Редник Петя смени хорото с маршировката и автомата

Редник Петя Игнатова

Едно от новите попълнения на хасковското поделение 52 740 е 26-годишната Петя Игнатова от гр. Карлово. Преди няколко години последвала съпруга си в Хасково. Имат 3-годишно момченце. Доскоро си изкарвала хляба като продавач-консултант, но решила да смени работата в частния бизнес с държавната заплата. Огромният автомат стърчеше над рамената на крехкото миньонче, но то го носеше с достойнство.

Защо пък точно войник, няма ли друго приложение за качествата на една жена?

-Защото това бе мечтата ми. В семейството всички са били военни - дядо ми, баща ми, роднини. Винаги съм мечтала да ги последвам. Да сложа униформата на българската армия. За мен това е чест.

Все още се приема, че това не е работа за жена..

-/засегнато/ Нищо подобно. Жените могат да носят с достойнство службата. Не е вярно, че са по-малко издръжливи от мъжете. Понякога даже са по-силни, по-подготвени и мотивирани. Могат да изпълняват всички задачи, при това по-добре.

Би ли стреляла срещу човек?

-/след известно замисляне/ Ако се наложи. Ние все пак сме войници.

Сигурна ли си че ще издържиш 30 км крос с бойно снаряжение?

-Считам се за добре подготвена физически. 10 години се занимавах с народни танци. Танцувала съм в България и в чужбина. Завърших училището в Широка Лъка, после Югозападния университет в Благоевград. Смятам се за добре подготвена.

Как ще съвместяваш службата със задълженията на съпруга и майка. Съпругът ти не е ли против?

-Той не е военен, но нямаше нищо против. Що се отнася до задълженията ми - това е държавна работа. Работното време е такова, че ти оставя свободно време, за да се погрижиш за домакинството, за възпитанието на детето си, за всичко. Мога да направя разликата, защото съм работила и в частния сектор. Там заплащането е по-високо или по-ниско, в зависимост от работата, но неясното работно време не ти позволява да си правиш планове. В армията всичко е уредено, за нуждите на хората са се погрижили.

Намираш ли парите за добри?

-По-добри отколкото на други места.

Защото, ако не са добри, има и мисии. Би ли рискувала зад граница?

-Да. Ако ти трябват повече пари, трябва да си ги заработиш. Риск има навсякъде.

Г.Христов

След като целуна бойното знаме
На тържественото заклеване

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини