От х:

Днес в x:

14 мъже и 6 жени се заклеха за професионални войници

Новите професионалисти се заклеха

20 новоприети военнослужещи в Кенанското поделение положиха първата си военна клетва. Новите професионалисти в БА започнаха работа от 1-ви януари, след като издържаха през декември тежки приемни изпити за влизане в хасковския механизиран батальон. От 200 кандидати бяха отсети 20, най-добри на физическа подготовка и с най-широка обща култура.

Изненадващо сред тях попаднаха голям процент жени. Средно новопостъпилите войнички през последните години са около 10 % от приетите, толкова е и числото на нежните военнослужещи в батальона като цяло. Най-новото попълнение обаче е близо 1/3-та. За отбелязване е, че службата в Хасково ще носят хора от други региони - София, Пловдивско, Старозагорско. Редник Марсел Стоянов от столицата без замисляне приел да набива крак по хасковските плацове. 24-годишният младеж бе силно надъхан да гради военна кариера. Наясно е с дисциплината и воинската подготовка и е готов физически и психически за предизвикателствата - тук и в чужбина. Макар и неизказана, основната причина за чуждия десант в Хасково, е утвърдената репутация на местното поделение, подготвящо задгранични мисии. С една такава човек може да си оправи живота или поне да си купи жилище. Хасковлии имат вече 9 мисии в състава на многонационалните сили на НАТО и ЕС, а когато специалните роти не се формират тук, местните военни са канени от другите поделения в страната. 15 хасковлии заминаха наскоро в състава на ямболска рота за мисия в Афганистан.

И без риска зад граница военната служба изглежда все по-привлекателна за младите хора. При средна заплата около 600 лв. и нормирано работно време с всички социални придобивки, остава време за къщата и семейството, смята 26-годишната Петя Игнатова от Карлово /интервю с нея в следващ материал/. Не всички от новодошлите имат военна традиция в семейството, но това не ги плаши. Приемат това за работа, в която искат да станат добри професионалисти.

Тържествената клетва бе положена пред бригаден генерал Любчо Тодоров, командир на втора тунджанска механизирана бригада, в състава на която е и хасковският батальон. Приветствие към новите защитници на България отправи областния управител Кадир Исов.

Г.Христов

От 20 приети, 6 бяха жени

Клетвата
Марш

Умилени роднини наблюдаваха свещения миг

Ген. Любчо Тодоров поздравява новите войници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини