От х:

Днес в x:

15 °C

14 мъже и 6 жени се заклеха за професионални войници

Новите професионалисти се заклеха

20 новоприети военнослужещи в Кенанското поделение положиха първата си военна клетва. Новите професионалисти в БА започнаха работа от 1-ви януари, след като издържаха през декември тежки приемни изпити за влизане в хасковския механизиран батальон. От 200 кандидати бяха отсети 20, най-добри на физическа подготовка и с най-широка обща култура.

Изненадващо сред тях попаднаха голям процент жени. Средно новопостъпилите войнички през последните години са около 10 % от приетите, толкова е и числото на нежните военнослужещи в батальона като цяло. Най-новото попълнение обаче е близо 1/3-та. За отбелязване е, че службата в Хасково ще носят хора от други региони - София, Пловдивско, Старозагорско. Редник Марсел Стоянов от столицата без замисляне приел да набива крак по хасковските плацове. 24-годишният младеж бе силно надъхан да гради военна кариера. Наясно е с дисциплината и воинската подготовка и е готов физически и психически за предизвикателствата - тук и в чужбина. Макар и неизказана, основната причина за чуждия десант в Хасково, е утвърдената репутация на местното поделение, подготвящо задгранични мисии. С една такава човек може да си оправи живота или поне да си купи жилище. Хасковлии имат вече 9 мисии в състава на многонационалните сили на НАТО и ЕС, а когато специалните роти не се формират тук, местните военни са канени от другите поделения в страната. 15 хасковлии заминаха наскоро в състава на ямболска рота за мисия в Афганистан.

И без риска зад граница военната служба изглежда все по-привлекателна за младите хора. При средна заплата около 600 лв. и нормирано работно време с всички социални придобивки, остава време за къщата и семейството, смята 26-годишната Петя Игнатова от Карлово /интервю с нея в следващ материал/. Не всички от новодошлите имат военна традиция в семейството, но това не ги плаши. Приемат това за работа, в която искат да станат добри професионалисти.

Тържествената клетва бе положена пред бригаден генерал Любчо Тодоров, командир на втора тунджанска механизирана бригада, в състава на която е и хасковският батальон. Приветствие към новите защитници на България отправи областния управител Кадир Исов.

Г.Христов

От 20 приети, 6 бяха жени

Клетвата
Марш

Умилени роднини наблюдаваха свещения миг

Ген. Любчо Тодоров поздравява новите войници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини