От х:

Днес в x:

0 °C

14 мъже и 6 жени се заклеха за професионални войници

Новите професионалисти се заклеха

20 новоприети военнослужещи в Кенанското поделение положиха първата си военна клетва. Новите професионалисти в БА започнаха работа от 1-ви януари, след като издържаха през декември тежки приемни изпити за влизане в хасковския механизиран батальон. От 200 кандидати бяха отсети 20, най-добри на физическа подготовка и с най-широка обща култура.

Изненадващо сред тях попаднаха голям процент жени. Средно новопостъпилите войнички през последните години са около 10 % от приетите, толкова е и числото на нежните военнослужещи в батальона като цяло. Най-новото попълнение обаче е близо 1/3-та. За отбелязване е, че службата в Хасково ще носят хора от други региони - София, Пловдивско, Старозагорско. Редник Марсел Стоянов от столицата без замисляне приел да набива крак по хасковските плацове. 24-годишният младеж бе силно надъхан да гради военна кариера. Наясно е с дисциплината и воинската подготовка и е готов физически и психически за предизвикателствата - тук и в чужбина. Макар и неизказана, основната причина за чуждия десант в Хасково, е утвърдената репутация на местното поделение, подготвящо задгранични мисии. С една такава човек може да си оправи живота или поне да си купи жилище. Хасковлии имат вече 9 мисии в състава на многонационалните сили на НАТО и ЕС, а когато специалните роти не се формират тук, местните военни са канени от другите поделения в страната. 15 хасковлии заминаха наскоро в състава на ямболска рота за мисия в Афганистан.

И без риска зад граница военната служба изглежда все по-привлекателна за младите хора. При средна заплата около 600 лв. и нормирано работно време с всички социални придобивки, остава време за къщата и семейството, смята 26-годишната Петя Игнатова от Карлово /интервю с нея в следващ материал/. Не всички от новодошлите имат военна традиция в семейството, но това не ги плаши. Приемат това за работа, в която искат да станат добри професионалисти.

Тържествената клетва бе положена пред бригаден генерал Любчо Тодоров, командир на втора тунджанска механизирана бригада, в състава на която е и хасковският батальон. Приветствие към новите защитници на България отправи областния управител Кадир Исов.

Г.Христов

От 20 приети, 6 бяха жени

Клетвата
Марш

Умилени роднини наблюдаваха свещения миг

Ген. Любчо Тодоров поздравява новите войници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини