От х:

Днес в x:

Бежанците в Харманли сричат на чинове от ОУ „ Иван Вазов“

Навръх Международния ден на бежанеца - 9 януари, настанените в лагера в Харманли получиха чинове, подарък от местното училище „Иван Вазов. Учебните маси са за импровизираната класна стая, в която повече от 200 души изучават по график чужди езици.

Сред тях е и 19-годишният Мустафа Саид Мехмед. Преди войната да покоси живота в родната Сирия, младият мъж учил за зъболекар в Москва, затова е сред най-комуникативните в лагера, що се отнася до общуването с медиите или пък с хора извън етноса му. Заради размириците обаче се наложило да се върне в града си Алепо, който е бил в епицентъра на сраженията. После заедно с родителите си поел по пътя на имигрантите. Така пристигнали в България, а от два месеца са в лагера в Харманли. Признава, че целта му не е да остане на Балканите. Мечтата му е Германия, където да продължи да учи дентална медицина.

В сравнение с положението преди две седмици, сега обстановката е съвсем различна - хората са по-спокойни и по-организирани.

Според шефа на лагера Йордан Малинов това се дължи основно на факта, че от понеделник насам в центъра работят няколко екипа, които обработват документите за регистрацията на нелегалните. Екипите са обучени от експерти от Агенцията по бежанците и от работата им зависи колко бързо ще бъде задействана процедурата за получаване на статут на чужденците. Средно на ден се обработват документите на 30 души.

Веднъж дневно настанените в Харманли получават топла храна. А във всички дейности активно помага и постоянният наблюдател на Върховния комисариат на ООН за бежанците - хърватинът Владимир Смолян, който е в Харманли от началото на декември.

Началникът на лагера, който е на поста от две седмици, обмисля как да направят по-интересен живота в центъра. Една такава инициатива може да бъде например обща изложба, чрез която бежанците да се представят пред обществото с уменията си, смята шефът на лагера.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини