От х:

Днес в x:

0 °C

Бежанците в Харманли сричат на чинове от ОУ „ Иван Вазов“

Навръх Международния ден на бежанеца - 9 януари, настанените в лагера в Харманли получиха чинове, подарък от местното училище „Иван Вазов. Учебните маси са за импровизираната класна стая, в която повече от 200 души изучават по график чужди езици.

Сред тях е и 19-годишният Мустафа Саид Мехмед. Преди войната да покоси живота в родната Сирия, младият мъж учил за зъболекар в Москва, затова е сред най-комуникативните в лагера, що се отнася до общуването с медиите или пък с хора извън етноса му. Заради размириците обаче се наложило да се върне в града си Алепо, който е бил в епицентъра на сраженията. После заедно с родителите си поел по пътя на имигрантите. Така пристигнали в България, а от два месеца са в лагера в Харманли. Признава, че целта му не е да остане на Балканите. Мечтата му е Германия, където да продължи да учи дентална медицина.

В сравнение с положението преди две седмици, сега обстановката е съвсем различна - хората са по-спокойни и по-организирани.

Според шефа на лагера Йордан Малинов това се дължи основно на факта, че от понеделник насам в центъра работят няколко екипа, които обработват документите за регистрацията на нелегалните. Екипите са обучени от експерти от Агенцията по бежанците и от работата им зависи колко бързо ще бъде задействана процедурата за получаване на статут на чужденците. Средно на ден се обработват документите на 30 души.

Веднъж дневно настанените в Харманли получават топла храна. А във всички дейности активно помага и постоянният наблюдател на Върховния комисариат на ООН за бежанците - хърватинът Владимир Смолян, който е в Харманли от началото на декември.

Началникът на лагера, който е на поста от две седмици, обмисля как да направят по-интересен живота в центъра. Една такава инициатива може да бъде например обща изложба, чрез която бежанците да се представят пред обществото с уменията си, смята шефът на лагера.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини