От х:

Днес в x:

10 °C

6-има млади таланти от „Заря“ с награди в Румъния, чакат ги в Брюксел

Ана Мария и Вяра Казакова

Шестима млади таланти от компютърна школа „Вале“ към читалище „Заря“ се завърнаха с призове от международния конкурс „Цветовете на есента“ в град Липова, Румъния.

Единственото първо място е за 10-годишната Вяра Казакова, има две втори награди – за 10-годишния Георги Томов и 13-годишната Ганка Томова. Трето място пък е завоювал Иван Богоев.

Специалната награда на организаторите - за най-добра рисунка, е връчена на Елена Маринова (15 г.). Тя е нарисувала коте, качено на дърво. Авторката е използвала богата гама от цветове, за да предаде настроението на есента, обясни ръководителят на компютърна школа „Вале“ Людмила Стайкова. Елена се занимава с изкуството вече пета година и в актива си има вече 3 златни медала, един сребърен и редица грамоти от различни конкурси в страната и чужбина. Тя разказа, че с компютърно рисуване се заела по нетрадиционен начин. Имала проблеми със задачите по информационни технологии и решила да пробва с компютърното рисуване. Не след дълго й допаднало и започнала да рисува с лекота. Възнамерява да се занимава с компютърен дизайн.

Най-младата талантлива хасковлийка – 5-годишната Ана Мария Петрова пък получи грамота за участие в конкурса.

В надпреварата са участвали 2600 творби на деца от 75 училища, школи и клубове от десет държави. Участниците са били разпределени в 4 възрастови групи – от 5 до 18 години. Представителите от хасковската школа „Вале“ са единствените от България.

На 11 февруари младите таланти и тяхната ръководителка Людмила Стайкова ще заминат за Брюксел, където ще представят изложба в Европарламента. Поканата за изявата идва от евродепутатката Мария Габриел, която е харесала творбите на младите хасковлии на един от конкурсите, организиран от школа „Вале“. Те ще представят 35 дигитални графики и живопис, на които са изобразени различни забележителности от областта.

Междувременно школа „Вале“, читалище „Заря“ и фондация „Еврика“ организират друг международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“. Той ще бъде под патронажа на Мария Габриел. „Ще се радваме да вземат участие всички, които са провокирани от темата и желанието си да бъдат художници с магическата четка на бъдещето и да участват със своите творби“, призоваха организаторите на конкурса. В надпреварата могат да участват деца, ученици, и младежи на възраст от 5 до 27 години. Творбите ще се събират до 16 април. Резултатите ще бъдат обявени до 30 април. Лауреатите ще бъдат наградени, а творбите ще бъдат подредени в изложба.

Анета Кутелова

 

Елена Маринова (вляво) получи специалната награда на организаторите
Талантите от "Вале" с ръководителят си Людмила Стайкова
Рисунката на Елена Маринова
Творбата на Вяра Казакова
Творбата на малкта Ана Мария
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини