От х:

Днес в x:

6-има млади таланти от „Заря“ с награди в Румъния, чакат ги в Брюксел

Ана Мария и Вяра Казакова

Шестима млади таланти от компютърна школа „Вале“ към читалище „Заря“ се завърнаха с призове от международния конкурс „Цветовете на есента“ в град Липова, Румъния.

Единственото първо място е за 10-годишната Вяра Казакова, има две втори награди – за 10-годишния Георги Томов и 13-годишната Ганка Томова. Трето място пък е завоювал Иван Богоев.

Специалната награда на организаторите - за най-добра рисунка, е връчена на Елена Маринова (15 г.). Тя е нарисувала коте, качено на дърво. Авторката е използвала богата гама от цветове, за да предаде настроението на есента, обясни ръководителят на компютърна школа „Вале“ Людмила Стайкова. Елена се занимава с изкуството вече пета година и в актива си има вече 3 златни медала, един сребърен и редица грамоти от различни конкурси в страната и чужбина. Тя разказа, че с компютърно рисуване се заела по нетрадиционен начин. Имала проблеми със задачите по информационни технологии и решила да пробва с компютърното рисуване. Не след дълго й допаднало и започнала да рисува с лекота. Възнамерява да се занимава с компютърен дизайн.

Най-младата талантлива хасковлийка – 5-годишната Ана Мария Петрова пък получи грамота за участие в конкурса.

В надпреварата са участвали 2600 творби на деца от 75 училища, школи и клубове от десет държави. Участниците са били разпределени в 4 възрастови групи – от 5 до 18 години. Представителите от хасковската школа „Вале“ са единствените от България.

На 11 февруари младите таланти и тяхната ръководителка Людмила Стайкова ще заминат за Брюксел, където ще представят изложба в Европарламента. Поканата за изявата идва от евродепутатката Мария Габриел, която е харесала творбите на младите хасковлии на един от конкурсите, организиран от школа „Вале“. Те ще представят 35 дигитални графики и живопис, на които са изобразени различни забележителности от областта.

Междувременно школа „Вале“, читалище „Заря“ и фондация „Еврика“ организират друг международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“. Той ще бъде под патронажа на Мария Габриел. „Ще се радваме да вземат участие всички, които са провокирани от темата и желанието си да бъдат художници с магическата четка на бъдещето и да участват със своите творби“, призоваха организаторите на конкурса. В надпреварата могат да участват деца, ученици, и младежи на възраст от 5 до 27 години. Творбите ще се събират до 16 април. Резултатите ще бъдат обявени до 30 април. Лауреатите ще бъдат наградени, а творбите ще бъдат подредени в изложба.

Анета Кутелова

 

Елена Маринова (вляво) получи специалната награда на организаторите
Талантите от "Вале" с ръководителят си Людмила Стайкова
Рисунката на Елена Маринова
Творбата на Вяра Казакова
Творбата на малкта Ана Мария
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини