От х:

Днес в x:

11 °C

6-има млади таланти от „Заря“ с награди в Румъния, чакат ги в Брюксел

Ана Мария и Вяра Казакова

Шестима млади таланти от компютърна школа „Вале“ към читалище „Заря“ се завърнаха с призове от международния конкурс „Цветовете на есента“ в град Липова, Румъния.

Единственото първо място е за 10-годишната Вяра Казакова, има две втори награди – за 10-годишния Георги Томов и 13-годишната Ганка Томова. Трето място пък е завоювал Иван Богоев.

Специалната награда на организаторите - за най-добра рисунка, е връчена на Елена Маринова (15 г.). Тя е нарисувала коте, качено на дърво. Авторката е използвала богата гама от цветове, за да предаде настроението на есента, обясни ръководителят на компютърна школа „Вале“ Людмила Стайкова. Елена се занимава с изкуството вече пета година и в актива си има вече 3 златни медала, един сребърен и редица грамоти от различни конкурси в страната и чужбина. Тя разказа, че с компютърно рисуване се заела по нетрадиционен начин. Имала проблеми със задачите по информационни технологии и решила да пробва с компютърното рисуване. Не след дълго й допаднало и започнала да рисува с лекота. Възнамерява да се занимава с компютърен дизайн.

Най-младата талантлива хасковлийка – 5-годишната Ана Мария Петрова пък получи грамота за участие в конкурса.

В надпреварата са участвали 2600 творби на деца от 75 училища, школи и клубове от десет държави. Участниците са били разпределени в 4 възрастови групи – от 5 до 18 години. Представителите от хасковската школа „Вале“ са единствените от България.

На 11 февруари младите таланти и тяхната ръководителка Людмила Стайкова ще заминат за Брюксел, където ще представят изложба в Европарламента. Поканата за изявата идва от евродепутатката Мария Габриел, която е харесала творбите на младите хасковлии на един от конкурсите, организиран от школа „Вале“. Те ще представят 35 дигитални графики и живопис, на които са изобразени различни забележителности от областта.

Междувременно школа „Вале“, читалище „Заря“ и фондация „Еврика“ организират друг международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“. Той ще бъде под патронажа на Мария Габриел. „Ще се радваме да вземат участие всички, които са провокирани от темата и желанието си да бъдат художници с магическата четка на бъдещето и да участват със своите творби“, призоваха организаторите на конкурса. В надпреварата могат да участват деца, ученици, и младежи на възраст от 5 до 27 години. Творбите ще се събират до 16 април. Резултатите ще бъдат обявени до 30 април. Лауреатите ще бъдат наградени, а творбите ще бъдат подредени в изложба.

Анета Кутелова

 

Елена Маринова (вляво) получи специалната награда на организаторите
Талантите от "Вале" с ръководителят си Людмила Стайкова
Рисунката на Елена Маринова
Творбата на Вяра Казакова
Творбата на малкта Ана Мария
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини