От х:

Днес в x:

Новите детски: 50 лв. за второ, 150 за близнаци, без бумащина

Родителите ще получават по-високи детски, без да се налага да се редят на опашки


Увеличеният размер на детските ще се начислява още от януари, без родителите да подават нови молби, съобщават хасковските социални. Така родителите с второ дете ще могат да вземат 50 лв. на месец. А щастливците с близнаци по 150 лв. /по 75 лв. на всяко дете/. Ако късметът им пък е стигнал до 3 или 4 едновременно родени рожби, ще се радват на още по-солидно подпомагане - съответно 225 и 300 лв.

Размерът на детските за първо, трето или всяко следващо дете си остава същият - 35 лв. По 35 лв. остават добавките и за деца, настанени в приемно семейство. Капката с катран остава размерът на средномесечния доход, над който нямате детски. Той се запазва на 350 лв на член от семейството. Тоест, двама родители с доход от по 550 лв губят правото на детски за тричленното си семейство, защото надвишават прага от 1050 лв.

Увеличава се обаче размерът на помощта за деца с трайно увреждане - от 70 на 100 лв. Трайно увреждане се счита инвалидност над 50 %. Към увеличените детски се добавят и 240 лв. допълнителна помощ за родителите, тъй като грижата за дете с увреждания изисква повече разходи.

При определяне на поредността на детето и евентуално по-големите детски за второ, се вземат под внимание не само родените, а и осиновените, припознати, доведени или заварени деца. Важна добавка се дава с чл.26 от Закона за закрила на детето: не се вземат предвид настанените в дом деца. Тоест майка на 4 деца, дадени в социален дом, ще получава детски като за първо дете при раждането на 5-тата си рожба.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини