От х:

Днес в x:

Хасковска сурвачка от леска с първо място в Национален конкурс

снимка:личен архив

С пет награди се завърнаха възпитаниците на школата по етнография, история и народно приложно изкуство при Младежки център-Хасково от Националния конкурс „От Коледа до Васильовден“.

Хасковлийчетата получиха наградите си на специална церемония в Двореца на децата. Техните работи станаха част от националната изложба.

Конкурсът, който има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство, е за 15-та поредна година. Организатори са Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата.

В трите направления: етнография, изобразително изкуство и литературно творчество участваха ученици от 7 до 18 години.

От 78 участници в раздела за литературно творчество, второ място бе присъдено на Петя Делчева от 4 клас от училище „Св. Иван Рилски“ за приказката й „Коледа е, стават чудеса“. На трето място в раздел геги и коледарски торбички се класира Мая Нанева, ученичка от 7 клас на „Рилски“.

Тодор Иванов от 8 клас на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ се класира на първо място за автентичната си сурвачка от леска. Второто място е също за възпитаник на езиковата в Хасково. Тя отиде за кукла, направена от Таня Тончева. Единайсетокласничката Благовеста Нанева, също от Езиковата, се класира на трето място в раздел керамикасъс своя коледар от глина, което й донесе и национална стипендия за изявени деца в размер на 135 лв. на месец за една календарна година.

Наградите си етнографите посветиха на 20-годишнината от създаването на школата, която ще отбележат празнично на 21 декември в Концертна зала на Младежки център от 17 часа.

Ръководителят Нели Арнаудова коментира, че ще е истински щастлива, ако на празника види освен сегашните си ученици, и бивши възпитаници, приятели и съмишленици.

 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини