От х:

Днес в x:

Във „Форум”: Хасковски кауни пишат писмо до парламента

Борку показва картини на Борку

„Хасковски кауни пишат писмо до парламента” бе изложена в галерия „Форум” в Хасково. Така е озаглавена една от картините на художника Борислав Данев – Борку. Авторът бил вдъхновен от политическата ситуация в страната и изографисал хасковлии, които пишат писмо до парламента. В изложбата Борку представя 5-6 атрактивни творби. Те са рисувани върху старо дърво, капак от бъчва, фурнаджийска лопата и други предмети от бита.

В галерията са изложени картини на около 40 автори от Дружеството на хасковските художници. Всеки от тях има свой стил и различно вдъхновение. Доайенът на художниците Иван Чаушев, който е доайен и на актьорите, обикновено рисува пейзажи. Вниквайки в замисъла, човек може да открие ситуации от ежедневието. „Пролет моя, моя бяла пролет” е една от неговите творби. Името е заимствано от Никола Вапцаров, признава художникът. На нея той изобразява пролетна картина от неговото село Жълти бряг. На друга пък бай Иван, както приятелите му го наричат, изобразява куче, вързано в запустял двор.

Утре се очаква във „Форум” да присгинат и други картини от София, обясни директорката Татяна Форева при откриването на предновогодишния базар. На премиерата присъства и Васил Несторов - шефът на образованието, културата и др. дейности в общината. Той приветства посетителите и отправи благодарности към художниците, които с творбите си допринасят за оживяването на културния живот на Хасково.

Базарът ще продължи 2 месеца. Любителите на изкуството могат да видят творби от Михаил Лалов, Николай Алексиев, Костадинка Измирлиева и други.

Анета Кутелова

Иван Чаушев
Пак Борку

Шефът на културата Васил Несторов докосва културата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини