От х:

Днес в x:

Майките атакуват и губернатора с отворено писмо за таксите

Сесията на ОбС на 6 декември бе под ключ, а майките останаха вън на студа с децата си

Отворено писмо до и. д. областен управител Кадир Исов публикуваха хасковските майки във Фейсбук групата „Не на увеличаването на таксите за градина“, която вече наброява 3231 участници. В посланието си те го призовават да използва пълномощията си и да спре решението на Общинския съвет от закритата за граждани петъчна сесия. На нея бе решено таксата за градина да остане 50 лева, но 30 лв. от тях да са постоянна вноска и да не зависят от дните, в които детето е било на забавачка. За 5 и 6-годишните пък реално таксата се вдига и при пълна посещаемост дори надхвърля първоначално предложените 70 лева на месец. Родителите им ще плащат храната – по 3.30 лв. на ден. За детските градини по селата таксата бе увеличена според предложението на кмета – тя става 45 лева, от които 15 лв. постоянна част.

За отбелязване е, че в публикуваното отворено писмо до губернатора майките освен морални, привеждат и чисто юридически аргументи. В него е цитирано решение на Пловдивския административен съд от 8 ноември 2013, с което отменят постоянната част от таксата за градина.

Ето пълния текст на писмото:

До г-н Кадир Исов
и. д. ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ

Г-н Исов,
Пиша ви като майка, една от многото, която иска да живее и отглежда децата си в Хасково. Не съм компетентна, но потърсих в интернет и открих, че вие сте единствения, който може да спре тази лудост - въвеждането на „данък забавачка”.
Аз не съм социално слаба, както много пъти каза кметът г-н Иванов. И много от родителите, който сме участници в тази несправедливост, не сме. Значи ли това обаче,че трябва да даваме безразборно неоправдани пари?
Искам да помоля някой да спре всичко това, което се случва в „луксозно Хасково”! Защо лично аз бях поканена от кмета да си държа детето вкъщи, като ме събаря един лев? Защо директорките на детските градини се изказаха пред медиите, а никоя от тях не застана срещу нас, родителите, да ни обясни какво всъщност се случва?
Има много защо, но отговор няма!
Защо, след като най-голямото перо от таксите за детски градини е храната, изведнъж парите за храна останаха на половина? Как ние, родителите, да се съгласим и да сведем глави, когато виждаме, че всичко е несправедливо?
Как стана така, че сега за второ дете ще плащаме почти същата сума за градина? Защо се дели само хранодена на едно дете при посещение, а не цялата такса?
Защо след като се разбра, че има непреведени пари към детските градини, и то в особено голям размер – пет месечни субсидии, никой не попита къде са и за какво са похарчени стотиците хиляди левове? Защо всички в хор повтаряха, че „или увеличаваме таксата, или затваряме градини”?
Как на всички други общини парите им стигат, само на нашата - НЕ?
Защо,никой не чува родителите на бъдещите гласоподаватели?
Защо решението се взе на закрито заседание, което не беше съвсем закрито?
Защо в Хасково всичко е трудно, скъпо и необяснимо?
Искам освен чисто моралните мотиви да Ви посоча и нарушаването на закона, което Вие, като представител на държавната власт в региона, сте длъжен да съблюдавате. На 8 ноември 2013 година Пловдивският административен съд отмени като незаконна „постоянната“ част от таксата за детски градини. Според съдиите:
„Съгласно чл. 30, ал.4 ППЗНП в детските градини посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано по всяко време с предварително уведомяване от родителите или настойниците. За времето, през което детето не е посещавало детската градина, не се заплаща такса.
Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета е подзаконов нормативен акт с по-висока степен в йерархията на нормативните актове спрямо Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив, който извод се налага от разпоредбата на чл. 7, ал.1 и ал.2 ЗНА.
Ето защо оспорената в настоящето производство разпоредба като противоречаща на разпоредба на нормативен акт от по-висока степен се явява незаконосъобразна и следва да бъде отменена.“
От името на над 3200 майки, членове на групата във Фейсбук „Не на увеличаването на таксите за детски градини“ Ви призовавам да чуете гласа им, като в същото време изпълните вмененото Ви от закона задължение и да спрете това незаконно и неморално решение на хасковския общински съвет.

Страницата на фейсбук групата, писмото и коментарите на младите жени можете да видите тук.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини