От х:

Днес в x:

Половината деветокласници решават само елементарни задачи

Нивото на българските ученици по математика, четене и природни науки остава ниско

44% от българските деветокласници могат да правят само елементарни изчисления по математика. Страната ни заема 47-мо място по математика, 51-во по четивна грамотност и 45-то по природни науки от общо 65 държави.  

Това показват резултатите от международното изследване PISA, проведено през 2012 г.  за постиженията на 15-годишните ученици в трите познавателни области -  функционална грамотност по четене, математика и природни науки.

България е на 47-ма позиция със среден резултат на българските ученици от 439 точки по математика, съобщи в МОН националният координатор на изследването Светла Петрова, цитирана от БТА.

Все пак от МОН отчетоха, че през 2012 г. българските ученици постигат най-висок среден резултат по математика от всички оценявания досега в PISA. Повишението е значително в сравнение с 2006 г. - с 25 точки, а от 2009 г. - с 11 точки.

Въпреки това е налице тревожен факт, че по математика 43,8% от българските ученици са под ниво "2" в изследването по скала със седем равнища. Това означава, че близо половината ни ученици на 15-16 г. умеят само елементарни изчисления  по математика. Те могат да смятат или да използват формули, но не и да  анализират получените данни и да прилагат знанията си в житейски  ситуации, което ги прави функционално неграмотни, пише "Дневник".

1/5 трудно осмислят текст
За функционалната грамотност по четене в PISA 2012 България е на 51-ва позиция. Над 1/5 от деветокласниците трудно четат и осмислят съдържанието на текст. От тях 8 на сто не се справят и с най-елементарни задачи по четене, а останалите 12.8 на сто могат да разберат само кратък текст в познат стил и съдържание, придружен с картинки.

По природни науки деветокласниците ни са на 45-та позиция със среден резултат от 446 точки при 501 точки за държавите от ОИСР.

От МОН отбелязаха още, че България е сред държавите, в които образователните постижения на учениците са силно повлияни от семейната и от социално-икономическата им среда.

Изследването сочи, че само 4% от българските  ученици са постигнали отлични резултати и в трите области - математика, четене и природни науки.
Учениците от профилираните гимназии у нас са се представили най-добре - 475  точки, следват професионалните училища с  416. Най-слаб е резултатът при обикновените гимназии - 399 точки.
PISA e най-авторитетното изследване за постиженията в средното  образование и се провежда под егидата на Организацията за икономическо  сътрудничество и развитие (ОИСР).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини