От х:

Днес в x:

Общината не плащала 5 месеца на забавачките, иска пари от майките

Бунтът на майките срещу високите такси

За почти три години, откакто детските заведения в Хасково са на делегирани бюджети, общината не им е превела общо пет месечни субсидии. В същото време обаче е прибирала парите от таксите, събирани от родителите. Забавачките не са получили два месечни трансфера през 2011 година и три за 2012-а. Това бе потвърдено пред репортер на Haskovo.net от главния счетоводител на община Хасково Живка Делчева. Този факт обяснява огромните борчове на детските градини към кетъринговата фирма "Дусман", които някои общински съветници опитаха да обяснят с инфлацията и поскъпналите хранителни продукти. Въпреки че, цените на фирмата не са се вдигнали.

Огромните задължения на детските градини за храна, в размер на 500 000 лева, бяха оповестени от кмета Георги Иванов, който поиска таксите за градина да скочат от 50 на 70 лева. От тях 20 лева са постоянна сума, а останалите – в зависимост от дните, в които детето е било на забавачка. 5 и 6-годишните, които задължително трябва да посещават подготвителна група, са освободени от постоянната такса, но пък ще плащат по 3.30 лв. на ден за храна. Това предизвика бунт сред майките в Хасково, които се заканват да протестират на сесията на Общинския съвет, на която ще се гласува предложението на кмета.

Според главната счетоводителка Живка Делчева общината е изпитвала затруднения с парите и това е довело до забавянето на субсидията (всъщност до липсата й, защото тези години вече са приключени финансово). А на практика и до задлъжняването на забавачките към фирма „Дусман“.

Новината за липсващите пет субсидии от общината бе потвърдена пред Haskovo.net от директорки на три детски заведения в Хасково. Те обаче не желаят да се цитират имената им по обясними причини, особено с оглед на предстоящото сливане на градините. По думите им обаче, ако от общината редовно превеждат дължимите субсидии, детските градини могат спокойно да посрещнат разходите си. Някои от тях изразиха опасения, че при очакваното увеличение на сумата някои от детските заведения, особено в периферията на града, може да останат без деца. Това се отнасяло дори за задължителното присъствие на 5 и 6-годишните. Притиснати от безработица и мизерия, много родители се изхитрявали да представят бележки от лекар, за да не загубят детските си. Така някои детски заведения може да хлопнат врати не само заради пари, но и поради липсата на деца.

Екип на Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини