От х:

Днес в x:

Сексът вреден, като алкохола и купоните

Клуб 8 в Дървото разясни опасността от СПИН

Така излиза от характерната ситуация: 17-годишният Сашо живее като за последно, с много секс, пиене и купони. Освен за черния му дроб, подобен начин на живот е рисков и за заразяване със СПИН. Защото парти сексът е всичко друго но не и безопасен, а когато се урежда по купони, разбира се, че е и безразборен.
На купон има и дрога /и съответно боцкане/, а когато човек е пиян или дрогиран, не мисли за последствията. Които могат да бъдат фатални.

Изводът е от анализ на високорискови за младите хора ситуации, разгледани в ситуационна игра между ученици, родители и учители на хасковската гимназия по строителство и дървообработване. Мероприятието е по повод световния ден за борба срещу СПИН първи декември. В най-общи линии, съветът към младите е „не правете така вкъщи“. Или в къщите на приятелите си.

Което е почти неизпълнимо. Тъй като не всички младежи са благословени с постоянна връзка /а и нямат време кога да я създадат/, потенциален партньор може да се намери именно на купон. Там се пие, за да паднат дрехи и задръжки, а наличието на кондом често пъти е въпрос на късмет. Така нещата се свеждат или до опасен секс, или до безопасна скука. Няма съмнение какво избират младите.

Инициативата на гимназията по дървообработване и строителство не надхвърли рамките на много подобни проекти по темата. Вместо характерните общи приказки по превенцията в стил родителското „опичайте си акъла“, децата така и не получават практически съвети. Като например как да не обидят другия при молба за използване на кондом, как да различават потенциално опасни партньори, какъв вид секс е най-рисков за заразяване или поне как да бъдат интересни, без да са бесни купонджии.

Вместо това има рапорт даден, рапорт приет. До следващия първи декември и неговата зловеща статистика, че всеки ден 7 000 души по света между 10 и 24 години се заразяват с вируса на СПИН.

Г.Христов

Учениците бяха част от игра за опасностите от "Бичът на 20-ти век"
В инициативата се включиха учители и родители
Играта включваше анализ на рискови ситуации
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини