От х:

Днес в x:

Глухонеми се ограмотяват онлайн

Това е Skype...

Как е на мимик Фейсбук, или пък Skype? Оказва се, че с напредването на технологиите и светът, който в днешно време живее на 50 % онлайн, се обогатява и езикът на глухонемите.

Хората с увреждания си имат вече своите знаци за обозначаване на специфичните термини в онлайн пространството.

Социалната мрежа Фейсбук, например, се обозначава с вдигната дясна ръка, свита откъм лакътя и в юмрук, което всъщност е буквата „Ф“ на дактил - една от системите от знаци за общуване при глухонемите. Чрез жестомимичната система хората, които са на обучение по компютърна грамотност в хасковската библиотека, обозначават и Skype.

Знакът тръгва от основата на носа с ръка и продължава с лек замах напред към върха му.

...а това- Фейсбук

В проект по „Глобални библиотеки“ водещият на курса Илия Николаев обучава 8 души. Повечето от хората са с над 80 % увреждане на слуха. Затова и процесът на преподаване при тях е по-бавен. Необходимо е повече време и енергия, но пък резултатите в крайна сметка си заслужават усилията. В края на обучението курсистите вече ще могат да си направят сами електронна поща, папка, да обработват документи и да общуват в социалните мрежи. Интернет пространството е още един прозорец към света за хората със слухови увреждания, затова уменията да сърфират и да боравят с компютри за тях са огромна придобивка, казва Илия Ангелов.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини