От х:

Днес в x:

РИОСВ: Жълтото небе е нормално

Небето над Димитровград е нормално, заключиха от Екоинспекцията

Пожълтялото от азотен оксид небе над Димитровград е с нормални показатели на атмосферния въздух. Това е заключението на регионалната екоинспекция след проверката по многобройните сигнали за гъсти облаци пушек в небето над бригадирския град. Димът излиза от комин на торовия гигант Неохим.

Въпреки ярко жълто-кафеникавата пушилка, контрастираща с нормалното небесно синьо, стойностите на азотните оксиди са от 5 до 20 микрограма на кубичен метър въздух, при средночасова норма от 200 микрограма на кубик. Аларменият праг пък е цели 400 микрограма. Успокояващите нива били констатирани от недолюбваната автоматична измервателна станция „Раковски“. Тя бе нарочена за лоша, след многократни отчитания на серен диоксид в огромни стойности в небето над Димитровград. Обвиниха я, че отчитала газовете от ауспусите на колите, макар че те изпускат въглероден окис, а не серен диоксид. В стил „няма човек, няма проблем“ местната власт прие решение да разкара станцията от сегашното й място, според някои - за да не показва нелицеприятни стойности на замърсяване. В случая с азотния оксид обаче кротката машинария бе на висотата на очакванията.

И макар че от трети ноември сред димитровградчани има нарастващо безпокойство относно трупащите се жълти облаци в небето, поводи за притеснение няма.

Жълтият дим бил от комин №9 в нов цех за производство на азотна киселина в Неохим. Инсталацията не е била в експлоатация от 10.06.2013 г. заради ремонт. След пуска й на 2-ри ноември възниква технически проблем и част от технологичните газове се изпускат в атмосферния въздух, признават от торовия гигант. Заключенията са от системата за собствени непрекъснати измервания /СНИ/. От предприятието предприели незабавни мерки и са намалили стойностите на изпусканите в атмосферния въздух азотни оксиди. Въпреки това РИОСВ Хасково ще наложи санкция на оператора, след представянето на годишния му доклад.

При необходимост от РИОСВ ще бъдат предприети мерки за уведомяване на обществеността, се казва в официалния отговор на Екоинспекцията.

Г. Христов

Жълтият дим прорязва небето от 2-ри ноември
Димът на 3-ти ноември
От 4-ти ноември
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини