От х:

Днес в x:

7 °C

Илияна Йотова към бизнеса: Внимавайте с вноса на работна ръка отвън

Изображение 1 от 6

  Трябва да се се внимава с вноса на работна ръка отвън, тъй като това може да се окаже вътрешна дъмпигова политика. За това предупреди вецепрезидентът Илияна Йотова по време на срещата с бизнеса в Димитровград, която се проведе по инициатива на „Неохим“.

  „Моят съвет е внимателно с това, защото имаме големият риск ние самите да да създаваме дъмпингова политика, ако се вкарат работници отвън, които са още по ниско квалифицирани-това е първото условие, за което трябва да се следи.“, коментира Илияна Йотова- и посочи, че според нея, изкуственото поддържане на ниски заплати на „вносните работници“, може да се окаже демотивиращо за младите хора в България да останат и работят в родината си. „В момента в който те дойдат за по-малки заплати, нашите хора остават на улицата. Тоест и да дойдат работници отвън, регулацията трябва да бъде желязна от страна на българската държава. Иначе нашите млади хора ще отидат в Германия, ще отидат в Словакия, ще работят в техните автозаводи, които стават центъра на производството в Европа. И в крайна сметка за каква демографя и за какви мерки мажем да говорим, ако правим всичко възможно да изгоним младите си хора.“

  Според Илияна Йотова темите за домографската криза у нас, за образованието и възможностите на държавата да помага на бизнеса с политиките, които води, са свързани пряко.

  „Конкретното ни убеждение е, че без дългосрочни приоритети в българската икономика, няма как да задържим младите хора в България.“, посочи тя.

  Според Йотова един от лостовете за обиране на луфта в липсата на средни специалисти е дуалното обучение. Вецепрезидентът смята, че държавата също трябва да помага в начинанията на частните предприятия към развитие на дуалното образование. „На много места стажовете не са платени. В това отношение държавата може много да помогне на тези предприятия, защото образованието е държавна политика.“

  По време на дискусията в завода в Димитровград стана ясно, че за една година предприятието трябва да плати 15 милиона евро за 700 хил.т. въглероден диоксид. Подобни огромни суми излагат на риск съществеването на много компании, подчерта прокуристът на Неохим и председател на КРИБ в Хасково Стефан Димитров.

  Според Илияна Йотова действително има предпоставки да бъде преосмислена т.нар. „ търговия с вредни емисии“. „Квотите бяха направени доста бързо и въпреки настояването на много разумни гласове в ЕС, че преходния период трябва да бъде по-дълъг, те не бяха чути. В резултата на това предприятия в страни, като България, някои от Средна и Източна, та дори и в Западна Европа, имат много тежки проблеми, защото те не могат да издържат на конкуренцията и на огромните изисквани, които налага ЕС в тази посока. Европа налага много изисквания и много малко гаранции и защита, антидъмпинговите мерки не работят- идват производство и суровини от трети държави, в които няма такива тежки регулации, каквито са в ЕС.“

  Според вицепрезидентът задължително е в следващия програмен период, който се договаря в момента, да се създаде междудържавно лоби, което да настоява за преразглеждане на тази политика. Темата за вредните емисии трябва да бъде сложена сложена на масата за обсъждане още на конференция в Полша, която ще се проведе до края на годината. „Много се надявам там този път България да отиде с конкретна позиция, а не да приема онова, което се налага от Европейските институции, както обикновено сме свикнали.“, подчерта Илияна Йотова.

  Като много „рисково“ и много „опасно“ тя коментира предложението на бизнеса майчинството да е само една година.

  „Аз съм жена и майка, и зная, че дори физически една жена за една година не се възстановява от едно раждане. Когато предлагаш само една година майчинство, коя е алтернативната помощ за тази майка? Не можеш да кажеш само една година и по никакъв начин да не обезщетиш тази майка нормално да отглежда детето си. Затова съм против.“ Според вицепрезидентът решението на въпроса е в гъвкавото законодателство, чрез което да се дава възможности на жената за избор дали да се върне на работа.

  Илияна Йотова разгледа в торовия завод някои от лабораториите и цеховете и заедно с децата на работещи от „Неохим“ наблюдава любопитни демонстрации в инициативата "Гордея се с труда на моите родители".

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   МАНГО
   6 -6
   18:02, 2 ное 2018
   ИИ е взела да поумнява като ММ, откакто зае висок държавен пост.
   Явно трябваше да излязат от партията-майка, че да си върнат човешкия облик!
  • 2
   Бк
   БКП
   7 -9
   18:41, 2 ное 2018
   Същата патка си е.Комунизъм блика отвсякъде.
  • 3
   Ма
   мастикаджия
   9 0
   19:06, 2 ное 2018
   Илияно,ти внимавай с Истамбулската конвенция.Май си взела кинтите за това.Да не позориш мъжа си.
   Професор Йотов е блестящ ортопед.Помогнал е на много хора.
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   4 -2
   19:38, 2 ное 2018
   Тва тоя дето се върти около Йлиана и Стария Бей ,
   Новия бей ли е ?
  • 5
   Ив
   Иван
   13 0
   23:28, 2 ное 2018
   За български квалифицирани специалисти няма пари казват бизнеса и предприятията,а имат пари за вносни кадри които не стават за нищо и им плащат забележете 7-8 евра плюс храна и наем.И това ако не е е...не на трудещия се българин какво е ?
   • докато българите ги мързи и само искат и реват а н... Виж коментара

  Хороскоп за 25.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
  25 ное 2020
  Последни новини