От х:

Днес в x:

Илияна Йотова към бизнеса: Внимавайте с вноса на работна ръка отвън

Изображение 1 от 6

  Трябва да се се внимава с вноса на работна ръка отвън, тъй като това може да се окаже вътрешна дъмпигова политика. За това предупреди вецепрезидентът Илияна Йотова по време на срещата с бизнеса в Димитровград, която се проведе по инициатива на „Неохим“.

  „Моят съвет е внимателно с това, защото имаме големият риск ние самите да да създаваме дъмпингова политика, ако се вкарат работници отвън, които са още по ниско квалифицирани-това е първото условие, за което трябва да се следи.“, коментира Илияна Йотова- и посочи, че според нея, изкуственото поддържане на ниски заплати на „вносните работници“, може да се окаже демотивиращо за младите хора в България да останат и работят в родината си. „В момента в който те дойдат за по-малки заплати, нашите хора остават на улицата. Тоест и да дойдат работници отвън, регулацията трябва да бъде желязна от страна на българската държава. Иначе нашите млади хора ще отидат в Германия, ще отидат в Словакия, ще работят в техните автозаводи, които стават центъра на производството в Европа. И в крайна сметка за каква демографя и за какви мерки мажем да говорим, ако правим всичко възможно да изгоним младите си хора.“

  Според Илияна Йотова темите за домографската криза у нас, за образованието и възможностите на държавата да помага на бизнеса с политиките, които води, са свързани пряко.

  „Конкретното ни убеждение е, че без дългосрочни приоритети в българската икономика, няма как да задържим младите хора в България.“, посочи тя.

  Според Йотова един от лостовете за обиране на луфта в липсата на средни специалисти е дуалното обучение. Вецепрезидентът смята, че държавата също трябва да помага в начинанията на частните предприятия към развитие на дуалното образование. „На много места стажовете не са платени. В това отношение държавата може много да помогне на тези предприятия, защото образованието е държавна политика.“

  По време на дискусията в завода в Димитровград стана ясно, че за една година предприятието трябва да плати 15 милиона евро за 700 хил.т. въглероден диоксид. Подобни огромни суми излагат на риск съществеването на много компании, подчерта прокуристът на Неохим и председател на КРИБ в Хасково Стефан Димитров.

  Според Илияна Йотова действително има предпоставки да бъде преосмислена т.нар. „ търговия с вредни емисии“. „Квотите бяха направени доста бързо и въпреки настояването на много разумни гласове в ЕС, че преходния период трябва да бъде по-дълъг, те не бяха чути. В резултата на това предприятия в страни, като България, някои от Средна и Източна, та дори и в Западна Европа, имат много тежки проблеми, защото те не могат да издържат на конкуренцията и на огромните изисквани, които налага ЕС в тази посока. Европа налага много изисквания и много малко гаранции и защита, антидъмпинговите мерки не работят- идват производство и суровини от трети държави, в които няма такива тежки регулации, каквито са в ЕС.“

  Според вицепрезидентът задължително е в следващия програмен период, който се договаря в момента, да се създаде междудържавно лоби, което да настоява за преразглеждане на тази политика. Темата за вредните емисии трябва да бъде сложена сложена на масата за обсъждане още на конференция в Полша, която ще се проведе до края на годината. „Много се надявам там този път България да отиде с конкретна позиция, а не да приема онова, което се налага от Европейските институции, както обикновено сме свикнали.“, подчерта Илияна Йотова.

  Като много „рисково“ и много „опасно“ тя коментира предложението на бизнеса майчинството да е само една година.

  „Аз съм жена и майка, и зная, че дори физически една жена за една година не се възстановява от едно раждане. Когато предлагаш само една година майчинство, коя е алтернативната помощ за тази майка? Не можеш да кажеш само една година и по никакъв начин да не обезщетиш тази майка нормално да отглежда детето си. Затова съм против.“ Според вицепрезидентът решението на въпроса е в гъвкавото законодателство, чрез което да се дава възможности на жената за избор дали да се върне на работа.

  Илияна Йотова разгледа в торовия завод някои от лабораториите и цеховете и заедно с децата на работещи от „Неохим“ наблюдава любопитни демонстрации в инициативата "Гордея се с труда на моите родители".

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   МАНГО
   6 -6
   18:02, 2 ное 2018
   ИИ е взела да поумнява като ММ, откакто зае висок държавен пост.
   Явно трябваше да излязат от партията-майка, че да си върнат човешкия облик!
  • 2
   Бк
   БКП
   7 -9
   18:41, 2 ное 2018
   Същата патка си е.Комунизъм блика отвсякъде.
  • 3
   Ма
   мастикаджия
   9 0
   19:06, 2 ное 2018
   Илияно,ти внимавай с Истамбулската конвенция.Май си взела кинтите за това.Да не позориш мъжа си.
   Професор Йотов е блестящ ортопед.Помогнал е на много хора.
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   4 -2
   19:38, 2 ное 2018
   Тва тоя дето се върти около Йлиана и Стария Бей ,
   Новия бей ли е ?
  • 5
   Ив
   Иван
   13 0
   23:28, 2 ное 2018
   За български квалифицирани специалисти няма пари казват бизнеса и предприятията,а имат пари за вносни кадри които не стават за нищо и им плащат забележете 7-8 евра плюс храна и наем.И това ако не е е...не на трудещия се българин какво е ?
   • докато българите ги мързи и само искат и реват а н... Виж коментара

  Хороскоп за 09.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  09 апр 2020
  Последни новини