От х:

Днес в x:

Илияна Йотова към бизнеса: Внимавайте с вноса на работна ръка отвън

Изображение 1 от 6

  Трябва да се се внимава с вноса на работна ръка отвън, тъй като това може да се окаже вътрешна дъмпигова политика. За това предупреди вецепрезидентът Илияна Йотова по време на срещата с бизнеса в Димитровград, която се проведе по инициатива на „Неохим“.

  „Моят съвет е внимателно с това, защото имаме големият риск ние самите да да създаваме дъмпингова политика, ако се вкарат работници отвън, които са още по ниско квалифицирани-това е първото условие, за което трябва да се следи.“, коментира Илияна Йотова- и посочи, че според нея, изкуственото поддържане на ниски заплати на „вносните работници“, може да се окаже демотивиращо за младите хора в България да останат и работят в родината си. „В момента в който те дойдат за по-малки заплати, нашите хора остават на улицата. Тоест и да дойдат работници отвън, регулацията трябва да бъде желязна от страна на българската държава. Иначе нашите млади хора ще отидат в Германия, ще отидат в Словакия, ще работят в техните автозаводи, които стават центъра на производството в Европа. И в крайна сметка за каква демографя и за какви мерки мажем да говорим, ако правим всичко възможно да изгоним младите си хора.“

  Според Илияна Йотова темите за домографската криза у нас, за образованието и възможностите на държавата да помага на бизнеса с политиките, които води, са свързани пряко.

  „Конкретното ни убеждение е, че без дългосрочни приоритети в българската икономика, няма как да задържим младите хора в България.“, посочи тя.

  Според Йотова един от лостовете за обиране на луфта в липсата на средни специалисти е дуалното обучение. Вецепрезидентът смята, че държавата също трябва да помага в начинанията на частните предприятия към развитие на дуалното образование. „На много места стажовете не са платени. В това отношение държавата може много да помогне на тези предприятия, защото образованието е държавна политика.“

  По време на дискусията в завода в Димитровград стана ясно, че за една година предприятието трябва да плати 15 милиона евро за 700 хил.т. въглероден диоксид. Подобни огромни суми излагат на риск съществеването на много компании, подчерта прокуристът на Неохим и председател на КРИБ в Хасково Стефан Димитров.

  Според Илияна Йотова действително има предпоставки да бъде преосмислена т.нар. „ търговия с вредни емисии“. „Квотите бяха направени доста бързо и въпреки настояването на много разумни гласове в ЕС, че преходния период трябва да бъде по-дълъг, те не бяха чути. В резултата на това предприятия в страни, като България, някои от Средна и Източна, та дори и в Западна Европа, имат много тежки проблеми, защото те не могат да издържат на конкуренцията и на огромните изисквани, които налага ЕС в тази посока. Европа налага много изисквания и много малко гаранции и защита, антидъмпинговите мерки не работят- идват производство и суровини от трети държави, в които няма такива тежки регулации, каквито са в ЕС.“

  Според вицепрезидентът задължително е в следващия програмен период, който се договаря в момента, да се създаде междудържавно лоби, което да настоява за преразглеждане на тази политика. Темата за вредните емисии трябва да бъде сложена сложена на масата за обсъждане още на конференция в Полша, която ще се проведе до края на годината. „Много се надявам там този път България да отиде с конкретна позиция, а не да приема онова, което се налага от Европейските институции, както обикновено сме свикнали.“, подчерта Илияна Йотова.

  Като много „рисково“ и много „опасно“ тя коментира предложението на бизнеса майчинството да е само една година.

  „Аз съм жена и майка, и зная, че дори физически една жена за една година не се възстановява от едно раждане. Когато предлагаш само една година майчинство, коя е алтернативната помощ за тази майка? Не можеш да кажеш само една година и по никакъв начин да не обезщетиш тази майка нормално да отглежда детето си. Затова съм против.“ Според вицепрезидентът решението на въпроса е в гъвкавото законодателство, чрез което да се дава възможности на жената за избор дали да се върне на работа.

  Илияна Йотова разгледа в торовия завод някои от лабораториите и цеховете и заедно с децата на работещи от „Неохим“ наблюдава любопитни демонстрации в инициативата "Гордея се с труда на моите родители".

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ма
   МАНГО
   6 -6
   18:02, 2 ное 2018
   ИИ е взела да поумнява като ММ, откакто зае висок държавен пост.
   Явно трябваше да излязат от партията-майка, че да си върнат човешкия облик!
  • 2
   Бк
   БКП
   7 -9
   18:41, 2 ное 2018
   Същата патка си е.Комунизъм блика отвсякъде.
  • 3
   Ма
   мастикаджия
   9 0
   19:06, 2 ное 2018
   Илияно,ти внимавай с Истамбулската конвенция.Май си взела кинтите за това.Да не позориш мъжа си.
   Професор Йотов е блестящ ортопед.Помогнал е на много хора.
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   4 -2
   19:38, 2 ное 2018
   Тва тоя дето се върти около Йлиана и Стария Бей ,
   Новия бей ли е ?
  • 5
   Ив
   Иван
   13 0
   23:28, 2 ное 2018
   За български квалифицирани специалисти няма пари казват бизнеса и предприятията,а имат пари за вносни кадри които не стават за нищо и им плащат забележете 7-8 евра плюс храна и наем.И това ако не е е...не на трудещия се българин какво е ?
   • докато българите ги мързи и само искат и реват а н... Виж коментара

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини