От х:

Днес в x:

ЕК: България я очаква слабо икономическо възстановяване

Европейската комисия оповести есенната си прогноза за икономиките от еврозоната и 28-те страните-членки като цяло. Прогнозата за България е слабо икономическо възстановяване.

Износът ще окаже скромен ръст през 2013 г.

Ръстът на реалния БВП остана слаб през първата половин на 2013 г., регистрирайки увеличение от една четвърт процент. Ръстът е воден от износа и увеличилите се обществени разходи, а потреблението на домакинствата се сви. Ребалансирането на икономиката в посока износа се очаква да намалее през втората половина на 2013, а потреблението в частния сектор се прогнозира да се засили в следващите тримесечия, както показва и силното увеличение на продажбите на дребно през юли-август. Потребителската сила на консуматорите е подкрепена от очаквания ръст при възнагражденията при нискоинфлационна среда. Освен това, през април пенсиите бяха вдигнати с 9%, след като през предходната година бяха замразени.

Подема на икономическата активност преди края на годината се очаква да бъде подсилен от прогнозираното икономическо възстановяване в ЕС. Въпреки това, ръстът на БВП се очаква да достигне 0.5% за цялата година, което е значително под потенциала на икономиката. Но импулсния ръст към края на 2013 година се очаква да наложи положителен ефект за следващата година.

Ръстът ще се ускори през 2014-2015 г.

Икономическата активност се прогнозира да се засили през прогнозния период, достигайки 1.5% през 2014 и 1.85 през 2015 г. Потреблението на домакинствата и частните инвестиции се очаква да увеличат все повече да допринасят за растежа, след продължителен период на ребалансиране след икономическата криза. Прогнозата приема, че настоящето стабилизиране на трудовия пазар ще продължи и през следващите години, подкрепяйки доверието на домакинствата и потреблението. Все пак възстановяването се очаква да бъде относително бавно в сравнение с много други конвергентни икономики, защото намаляващото населението (застаряване и миграция) ще продължи да подкопава потенциала за растеж и базовото потребление.

Постепенното възстановяване на частните инвестиции се очаква да последва съживяването на икономическата активност. То е подкрепено от относително силния финансов сектор, който беше способен да отпуска кредити на частния сектор по време на кризисните години. Също така лихвите по депозитите и заемите продължават да се понижават, предполагайки облекчаване на условията за получаване на заеми и възможностите за кредити.

Износът се прогнозира да остане относително силен през 2014-2015 г., следвайки очаквания ръст в глобалното търсене. Съживяването на вътрешното потребление и инвестициите също ще повиши и вноса, което леко ще намали ефекта от износа за растежа. Поради това балансът по текущата сметка се очаква да отчете малък дефицит от около половин процент от БВП до 2015 г.

Рисковете в макроикономическата прогноза изглеждат балансирани. Най-значимият риск е свързан с очакваното възстановяване в потреблението на домакинствата, което може да се окаже по-слабо от очакваното.

Ранни сигнали за стабилизиране на пазара на труда

След спад на заетостта през последните четири години, ситуацията изглежда стабилна. Това е основно в резултат на развитие в традиционния променливия земеделски сектор, но и заетостта в другите сектори на икономиката изглежда стабилна.

Безработицата се очаква да достигне 13% за 2013 и постепенно да намалее до под 12% през 2015 г.

Рязко забавяне на инфлацията през 2013

Инфлацията през 2013 рязко се забави и се очаква да бъде средно 0.5% за годината. Това е гласно заради намалелите цени на енергията, последвало тенденцията при петрола и мерките в страната за намаляване цените на тока. Освен това добрата реколта доведе до по-ниски цени на необработените храни. За 2014 се прогнозира повишение на инфлацията, след изчерпване на ефекта от по-ниските цени на тока и храните. А през 2015 ще достигне около 2%.

Фискални очаквания за 2013

Общият държавен дефицит ще се повиши значително, от 0.8% от БВП през 2012 на 2% през 2013 г. това е поради комбинацията от слаб икономически ръст и прилагането на фискални стимули през 2013 г. Допълнителните разходи ще бъдат основно за социални разноски, инвестиции и различни други моментни разходи.

Прогнозата е изготвена преди внасянето в парламента на бюджета за 2014 г. и поради това не отразява някои нови финансови мерки за 2014-2015 г.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини