От х:

Днес в x:

Студентите: Стига сън! Събудете се!

Днес протестиращите студенти направиха шествие за Деня на будителите. Около парламента бе направена жива верига. Студентите разпространиха и Обръщение към всички българи.

Ето текста му.



ОБРЪЩЕНИЕ
на Ранобудните студенти
към всички български граждани

Уважаеми преподаватели,
любими наши родители,
скъпи сънародници!

Честит Ден на народните будители! Ние, студентите, избрахме да го отпразнуваме по най-добрия възможен начин - събудихме се! Събудете се и вие! Общият ни дом има нужда от нашите общи усилия. Налага се не просто всички да се отърсим от дълбок сън, а и да вложим огромни усилия, за да си върнем България.

Страната ни е

в ръцете на хора, които не могат да бъдат по-далеч от каквото и да било пробуждане


Законодателната и изпълнителната власт са в ръцете на цинични лица, които не се
свенят от безпринципни съюзявания и раздели, нито от абсурдни и нецивилизовани решения; те най-сетне дори не се срамуват да признават открито, че зад собствения им авторитет винаги има и друг, както и че не биха отказали подкрепа от никого, даже от криминални среди.

Съдебната власт често се оказва парализирана. Органите на сигурността биват карани да
изпълняват несвойствени задачи. Извършват се възмутителни и немотивирани кадрови промени във всички институции. Начело на правителството стои човек, който наричаше стачката на българските учители "седянка". В Народното събрание заседават лица, които смятат, че на избирателя не е нужно образование, не са нужни перспективи. В същото Народно събрание се намират даже такива, които нямат правото да бъдат там. Не съществува реална опозиция. Демокрацията у нас действително е вече само фасадна. И единственият отговор на тези факти е прословутото: "не ми пука". На нашите предполагаемо законни, но напълно нелегитимни парламентаристи не им пука, когато самата основа на законността е пропукана.

Не им пука
нито за бедността, нито за образованието, нито за правото, нито за достойнството, собствеността и сигурността на гражданите

Интересува ги само оставането на власт. Защото те живеят само чрез нея и само за нея.
Минимални отстъпки пред здравия разум правят единствено при най-недвусмислено изразен
гняв. Лесният, безотговорен популизъм е последният им опит за какъвто и да било контакт със Суверена. Над четиримесечни протести и искания за оставка не оказват ефект върху безсрамието на хората, узурпирали управлението. През това време цялото обществено тяло линее и всички ние биваме всекидневно ощетявани и унижавани от тези, които би трябвало да служат на общия, а не на личния си интерес.

Живеем в безнаказана лъжа. Живеем и в самодоволна безпросветност.

За нас, студентите, това положение е нетърпимо

Ние, бъдещите хора на науката, поколението, което сега навлиза в
живота, биваме съветвани даемигрираме и заплашвани с насилие, когато даваме воля на
справедливото си възмущение.

Затова днес, в Деня на будителите, ние, Ранобудните студенти, се обръщаме към всички
български граждани: събудете се! Станете от сън! Стига търпение! Стига мълчание! Призоваваме всички лица и институции към ефективна общонационална стачка.

Да живее България!

Ние, студентите
София, 1 ноември 2013

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини