От х:

Днес в x:

Поцинковат РИОСВ Хасково

Славея Стоянова е на път да стане шеф на Екоинспекцията

Екоинспекцията в Хасково може да се сдобие с началник, който е бивш шеф на най-големият замърсител в региона - Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Преди да го затворят, комбинатът всяка година имаше километричен /без преувеличение/ списък с глоби, предписания и санкции. Неговият бивш шеф Славея Стоянова сега може да стане директор на инспекцията, която редовно я глобяваше. Стоянова е единият от двамата допуснати кандидати до втория кръг на конкурса за директор на РИОСВ Хасково. Местната Екоинспекция администрира и Кърджали.

Конкуренция на Стоянова прави бившият и настоящ директор на РИОСВ инж. Димитър Илиев. Кадрилът в институцията роди куриози. На 1 август Илиев, който изкара на поста 22 години, бе омахан със заповед на министъра на околната среда и водите. 5 дни по-късно бе преназначен, но не като вр.и.д./временно изпълняващ длъжността/, а като директор. До провеждането на конкурс. Не съм временен, а съвсем редови директор, обясни леко засегнатият Илиев при опита ни да изясним процедурния батак на новата власт.

Заедно със Стоянова, настоящият Еколог №1 в региона ще пише 5 страници концепция как да се спазва екологичното законодателство и да се пази природата чиста. В понеделник двамата ще се явяват на изпит. До финалния етап, интервю, се допуска кандидатът, изкарал поне 5.

Запознати със задкулисните игри в сферата обаче смятат, че г-жа Стоянова има огромни шансове да „поцинкова“ РИОСВ-Хасково. В Кърджали открито твърдят, че тя е човек на бившия собственик на ОЦК Валентин Захариев, който е силно мразен в града, защото по негово време даващият хляб на хиляди семейства комбинат бе фалиран. Стоянова била силно „наш“ човек на парламентарно представена политическа сила, която яростно лобирала за нейното назначение. Първият опит за поставянето й за временен шеф на РИОСВ-Хасково веднага след уволнението на Илиев бе провален именно заради острата реакция на обществеността срещу противоречивата й личност.

Г.Христов

Димитър Илиев ще пише 5 страници за да запази поста си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини