От х:

Днес в x:

Етнографи тръгват на експедиция за Чудесата на Хасковския край

Школата по етнография при „Младежки център” тръгва на опознавателна експедиция за Чудесата на родния край.

В тридневния си тур младежите ще се впуснат в приключение - изследване на историческото, археологическо и етнографско наследство по нашите земи.

В маршрута им са включени посещение на Тракийското светилище край Каснаково и Шарапаните край Минерални бани, прочутата Александровска гробница, крепостта ”Букелон” край с. Маточина, Свиленградско, Тракийска куполна гробница и Средновековната крепост край село Мезек. Етнографите ще минат и по Старият мост, строен от Мустафа паша в Свиленград.

По време на разходката си те ще видят и тракийския кромлех край с. Долни Главанак, ще се докоснат до мистиката на скалните ниши край с. Долно Черковище. Тюрбето на Осман баба в с.

Текето, Аязмо и параклис в с. Тракиец – Хасково, са друга част от маршрута им.

Пътуването е част от проекта „Корените дават крила“ на Школата по етнография при Младежки център – Хасково, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

Целта на проекта е да се повишат знанията и информираността на младите от Община Хасково за историческото, археологическото и етнографското ни наследство.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини