От х:

Днес в x:

Зоналният шеф на БФС: Трябват пари за малките футболисти

Димитър Енчев и Красен Кръстев

Децата и юношите тренират с години наред, а участията им в спортни турнири са прекалено малко. На практика излиза, че подрастващите влагат усилия, а не играят в мачове, което води до изграждане на множество качества. Това е един от проблемите на Българския футболен съюз /БФС/, който бе засегнат от председателя на зоналния съвет в Пловдив Димитър Енчев, под чиято шапка попада Хасково. Футболният шеф дойде заедно с Красен Кръстев от БФС за работно съвещание в областния град днес, на което присъстваха представители на 14-те спортни клуба – членове на съюза.

На срещата Енчев изтъкна, че главна причина за липсата на спортно-състезателна дейност е ниското финансиране, което идва главно от общините и от спонсори. За целта на местно ниво трябва да се работи в тази посока. Не може само с два-три мача на сезон, трябва да има спортен календар. Децата трябва да изиграят минимум 30-40 мача на година. Трябва да се промени структурата на първенствата, за да има израстване, заяви още Енчев. Заради ниското финансиране се налагало съдиите да свирят безплатно по 5 мача за деца и юноши.

Междувременно бе изтъкнато, че има групи, които са с по 5-6 отбора, а по наредба те трябва да са минимум 8. Ако се наложи, ще се обединят две области, казаха още от ръководството на футболния съюз. Липсата на спортни бази също е един от основните проблеми за детско-юношеския спорт. По този критерий Хасково е един от най-засегнатите градове.

„Идеята е да подобрим структурата на първенствата. Да излезем с един анализ и препоръки към изпълкома на БФС, които ще бъдат дискутирани на конгрес“, обясни Енчев. За целта шефът на югоизточната група решил да посети всички 9 области, които попадат в зоната, за да коментират проблемите на местно ниво.

Анета Кутелова

На срещата присъстваха и представители на спортните клубове
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини