От х:

Днес в x:

Каменец скочи: Плащаме такса смет, а никой не събира боклука

Огромно нерегламентирано сметище расте с дни в жилищен район „Каменец“ и вбесява жителите. На това място допреди година имало контейнер, но от „Титан“ го вдигнали в началото на 2012-а и оттогава боклукът се трупа и образува камари, а вятърът разнася боклуците из съседните дворове.

Днес край сметището се бяха събрали десетина жители на квартала, бесни на общината заради безхаберието. „Подавали сме много сигнали, внасяхме подписки и протести, резултат никакъв. В общината вече ни познават по лице и не ни пускат вътре“, протестира Андрей Синапов.

„Ето ми квитанциите за платена такса смет за последните две години. Плащам по 58 лева. А насреща услуга няма“, допълва Тальо Милев, показвайки документите.

Според Синапов от 2009 година районът е в регулацията на града. Оттогава обаче не е направено нищо – нито улици, нито водопровод и канализация, нито електроснабдяване.

„Данъци обаче ни събират. Плащаме такса смет дори за незастроени парцели. Аз например плащам за вилата от 20 квадрата, както и за една нива. Две такси, нито един контейнер“,обобщи Савина Фасулджиева, която също е от потърпевшите в квартала.

„От крайните постройки до най-близкия контейнер за смет е близо километър. Аз съм човек на 70 години, мога ли, особено в снега, да бия цял километър да си изхвърля боклука“, гневи се друг обитател на „Каменец“.

Край бунището се въргаля счупена табела, забраняваща изхвърлянето на боклук на зелените площи. Има предвидена и глоба, макар точно тази част от табелата да липсва.

„А къде да хвърлим боклука като няма контейнер“, питат съкварталците. По думите им в целия район чак до пътя за Кърджали няма нито една кофа за смет. Нямат и водопровод. Повечето били със сонди. Напрежението на тока пък било направо никакво, ако някой си включи котлона, съседът не може да гледа телевизия. От Енергото им отговорили на един от многобройните сигнали, че макар да е в регулация, районът няма проект за електроснабдяване. Вързаните към мрежата били на практика полулегални.

Главният еколог на общината Венета Тенчева обясни за Haskovo.net, че в този район е имало 4-кубикови контейнери, които се обслужвали от специални камиони. В новия договор със сметопочистващата фирма от миналата година обаче те отпаднали. Според нея проблемът е, че в „Каменец“ няма улици и камионите на „Титан“ не могат да минат. На възражение от Haskovo.net, че репортерската кола е минала оттам, разминавайки се с други по несъществуващата улица, Венета Тенчева обясни, че нейни колеги от Екологията са ходили на място. Заключението им било, че камионът на „Титан“ не може да се провре.

„Ако имаше някаква възможност, смятате ли, че не бихме извършвали тази услуга на хората“, попита риторично Тенчева. По въпроса за таксата смет, която хората плащат, без да получават услуга в замяна, тя обясни, че те всъщност плащат само част от налога. „Такса смет се състои от три компонента – сметосъбиране и сметоизвозване, чистота на града и за обслужване на сметището. Така че хората не плащат онази част от таксата, за която на практика не получават услуга. А нерегламентираните сметища се разчистват периодично“, допълни тя.

Репортаж от протеста на жителите на "Каменец" гледайте довечера в новините на ЕTV.

Тодор Кръшков

Тальо Милев (вляво) показва квитанциите за платена такса смет. До него Андрей Синапов рови в папката с многобройните сигнали и жалби

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини